Radnici Dalmacijavina i dalje rade bez plaća

- 27. ožujka 2012.

Agonija radnika drniške jedinice Dalmacijavina nastavlja se dalje. Od vijesti o stečaju tvrtke prošlo je 18 dana, radnici još nisu primili zaostale plaće.

Agencija za upravljanje državnom imovinom AUDIO, obračunala im je plaće za listopad i studeni prošle godine u minimalnom iznosu, no rukovodstvo i sindikat iz Splita odbijaju potpisati odobrenje za takve plaće, doznajemo do radnika iz Drniša.

Iz sindikata kažu kako ne mogu pristati na minimalne plaće jer onda razliku do pune plaće neće imati pravo prijaviti kao tražbinu u stečajnom postupku. Također, ako bi pristali na minimalac a radnici u stečaju dobili otkaze, naknade za nezaposlene bile bi manje. No Drnišani poručuju kako su to sve igre onih kojima je u interesu da tvrtka i dalje propada.

U proteklih 18 dana, od kada su istupili iz sindikata i prekinuli štrajk, radnici drniškog pogona obrezali su oko 40 hektara vinove loze plantaže na Ceceli, a svih 980 tisuća panja bit će završeno za 20-tak dana, kazala nam je Milanka Pranić, predstavnica Kriznog stožera pogona Dalmacijavina u Drnišu – koji je osnovan zbog neslaganja s potezima i radom sindikalnog čelništva i uprave tvrtke u Splitu.

Od posljednjeg susreta s predstavnicima uprave iz Splita, na plantaži u Petrovom polju početkom ožujka, nitko im više nije obratio.

Revoltirani su i jer je Uprava iz Splita voditeljicu Radne jedinice vinogradi inženjericu Jasnu Marin, prije par dana poslala na čekanje na rok od šest mjeseci, kao višak radne snage, u situaciji kada su poslovi u vinogradima u punom jeku.

Drnišani napominju da je to zbog toga jer se solidarizirala sa radnicima za vrijeme štrajka te da su ih time ostavili bez prijeko potrebnog stručnog vodstva.

rezidba


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background