“Dani kršćanske kulture” u Petrovom polju

- 27. ožujka 2012.

Drugu godinu za redom u drniškom kraju održat će se manifestacija ”Dani kršćanske kulture” koju od 2005. godine organizira splitski Verbum.

Ciljevi manifestacije su, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo, te ujedno pokazati zašto se europska kultura može nazvati kršćanskom, dok se s druge strane manifestacijom želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojem živimo, nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

“Dani kršćanske kulture” u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku uključuju koncerte, izložbe, tribine, okrugle stolove, promocije knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, itd..

U suradnji s Općinom Ružić i Muzejima Ivana Meštrovića najavljen je program u Crkvi Presvetog Otkupitelja – Mauzoleju Ivana Meštrovića u subotu 31. ožujka.

U 10.30 sati započet će Put križa s pučkim pjevanjem. U intimnom okruženju Meštrovićeva zdanja koje je u Domovinskom ratu i samo proživjelo svoj križni put posjetitelji će na poseban način imati priliku obogatiti svoj duh.

– ” Program će zasigurno privući veliki broj posjetitelja. Iz splita stižu dva autobusa hodočasnika, nazovimo ih tako jer ćemo u sklopu programa imati Put križa, kojeg će predvoditi župnik župe Gradac, fra Petar Pletikosa, uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje od podnožja Glavice pa do njenog vrha na kojemu se nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja. Sudjeluju: KUD “Sveti Ilija” iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge “Petrovo polje”.

Po završetku Križnog puta slijedi predavanje pod nazivom” Stručno vodstvo o Meštroviću u Petrovome polju u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica”, održat ćemo ja i kustosica Muzeja Ivana Meštrovića Barbara Kovačić Domančić , kazao nam je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara.

Program završava koncertom duhovne glazbe “Smiluj se meni” kojeg će izvesti Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša.

Meštrovićeva Crkva Presvetog Otkupitelja nijemi je svjedok mnogih, uglavnom teških vremena, a prigode u kojima se njena kupola ispunjala glazbom bile su rijetke. Stoga je ovo prilika za jedinstveni događaj.

– ” Dovoljni su to razlozi da se u velikom broju okupimo u Otavicama, mjestu gdje se zaista mogu napuniti baterije. Lijepo je što će se sve odvijati dan uoči Cvjetnice. Preporučam svima da dođu sa djecom, da se okrjepe ljepotom umjetnosti, raskoši prirode i zajedništvom koje će uvjeren sam zračiti i ove godine”, kazao je ravnatelj Andro Krstulović Opara.

mauzolej-radio2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background