Radio postaja Drniš proslavila 40. rođendan

- 29. studenoga 2012.

Taktovima ‘Ere s onog svijeta’ u nazočnosti sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika i suradnika, članova Skupštine, poslovnih partnera i prijatelja – vjernih slušatelja Radio Drniša, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Krste Odaka u utorak započela je proslava jubilarnog 40. rođendana drniškog radija.
– “Ideja je rođena u hotelu ‘Danica’, mjestu gdje su se uz kavu donosile mnoge odluke. Kažimir Aralica je izrekao ideju o osnivanju radio stanice, a objeručke smo ju prihvatili Petar Šarić, Marko Vukušić Maćela i ja. Bila je to vedra vijest u vrijeme sedamdesetih i sumornom vremenu političkih optužaba i partijskih kažnjavanja. Započelo se na oskudnoj opremi , prvi tehničar bio je Šime Kolombo , a prvi glas koji se čuo u eteru 27. studenog 1972. godine bio je glas kninske spikerice Mire Bobanac” – kazao je uvodno govoreći Ante Vukušić, sadašnji predsjednik Skupštine Radio postaje Drniš d .o. o.

Radio Drniš je osnovan u sklopu Centra za kulturu Drniš iz kojeg je po sili zakona izdvojen 1996. godine kad je osnovana tvrtka Radio postaja Drniš d.o.o.
U početku emitiralo se svega dva sata programa dnevno i to utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Prvi stalno zaposleni djelatnici  radija bili su tehničar Krešimir Topić i spikerica Emilija Ćosić.
Od tada se program polako širio, osobito osamdesetih godina prošlog stoljeća, narastavši danas na 11 sati vođenog programa dnevno, da bi 2009. godine počeo i vlastiti cjelodnevni 24-satni program. Iako u recesijskim uvjetima radi sa svega četvero stalnih zaposlenika i nekoliko vanjskih suradnika, Radio Drniš i dalje priprema uspješan informativni i zabavni program, što su potvrdili i brojni sugovornici tijekom trosatnog izravnog prijenosa na 89 MHz iz glazbene škole.

Značaj ove radio postaje posebice je potvrdio Domovinski rat, a ratna redakcija dokazala je svoju odgovornost i profesionalnost emitirajući program iz pričuvnog studija u Unešiću.

Radio Drniš danas prilagodio se tržišnoj utakmici ne podliježući sveopćoj komercijalizaciji programa. Usvojene su i u tehnološki proces uvedene nove tehnologije. Web Radio Drniša najposjećeniji je i najcitiraniji drniški portal putem kojeg se program emitira diljem svijeta.

Radio Drniš je dobitnik nekoliko priznanja. Među ostalima za deset godina rada dobio je i nagradu tadašnje Općine Drniš, a ove godine Šibensko kninska županija u povodu Dana županije Radio Drnišu dodijelila je plaketu zbog četrdesetogodišnjeg neprekidnog djelovanja, uspješnog informiranja prognanika i branitelja u Domovinskom ratu te općeg doprinosa u razvoju društvenog života Drniša i okolice.

Rođendanska proslava u glazbenoj školi bila je u znaku isključivo domaćih snaga, onih istih na čijoj promociji i afirmaciji Radio Drniš neumorno radi sve ove godine prezentirajući javnosti njihov rad. Bogatim i raznovrsnim gotovo trosatnim programom predstavili su se: Dječji zbor Grdelini, polaznici Kazališne radionice ‘Mali meštar’ , Gradski pjevački zbor Neuma, Drnišanac Đuro Perlić, FRAMA Drniš, KUD Zvona Zagore iz Mirlović Zagore, učenici glazbene škole Krsto Odak, Frane Bilić – Brale iz Zagore, KUD Promina, KUU Miljevci, Etno udruga Petrovo polje, glumac Jakov Bilić, klapa Drniš, KUD Sv. Ilija Kljaci, Tamburaški sastav Krsto Odak i pjevač Joško Bukarica.
Brojni članovi ili voditelji izvođača nekadašnji su ali i aktualni suradnici/djelatnici Radio Drniša.

Potom je organiziran zajednički domjenak na kojem su posluženi pršut, sir, vino i ostalo piće koje su osigurali brojni sponzori. Posluženo je i sedam torti, dvije darovane i pet pripravljenih u sklopu natjecanja što ga je Radio organizirao pod nazivom ‘Drniška torta’.

U večernjim satima proslava 40. rođendana nastavljena je u eteru do 22 sata veselim i zabavnim sadržajima uz obilje dobre glazbe i vrijednih nagrada sponzora proslave. U eteru proslava traje cijeli ovaj tjedan uz prigodne emisije što su ih pripremili nekadašnji i sadašnji suradnici, te bogate nagradne igre za slušatelje.
Povodom 40. obljetnice Radio Drniša uprava i nekadašnje kolege prisjetili su se i preminule Emilije Ćosić, najpoznatije drniške spikerice odnijevši cvijeće i zapalivši četiri svijeće na njezinom grobu.

DRNIŠKA TORTA
Završnica rođendanske proslave bilo je natjecanje pod nazivom ‘Drniška torta’.
Na naš poziv javilo se pet natjecatelja, dvije obitelji – Lapić i Marin, te udruge: Liga protiv raka Grada Drniša, etno udruga Petrovo Polje i Udruga žena Sv. Roko. Tri su torte bile klasične okrugle, jedna broj 40, a jedna zaista maštovita u obliku tranzistora.

Ocjenjivački sud u sastavu : Milka Tomić, Đuro Perlić i Ivana Mihaljević ocjenjivali su ocjenama od jedan do pet oblik torte , sastojke i okus .
Po njihovom sudu najviše bodova pripalo je torti koju su napravile članice Lige protiv raka.
Tko je osvojio nagradu doznali smo tek nakon ocjenjivanja jer su torte bile označene samo brojevima. Vrijednom knjigom Monografijom Grada Drniša pobjednice je darivao Gradski muzej Drniš.

Natjecanje smo organizirali s namjerom da riješimo nedoumicu koji su osnovni sastojci drniške torte – bajami ili orasi , te koji su dominantni okusi u tijestu i kremi. Oblik je poznat, to je uvijek torta iz okruglog kalupa, obvezno ukrašena bajamima i sparožinom.
Torta treba biti spravljena od namirnica koje su bile dostupne drniškim domaćicama nekada davno.
Tako da što je prava Drniška torta nismo doznali ni na kraju ovog natjecanja, pa je očito da ćemo ga morati ponoviti.
Po našem sudu grad Drniš poput Imotskog, Makarske i Skradina te još nekih drugih dalmatinskih gradova od davnina ima svoju prepoznatljivu tortu a koju treba sačuvati od zaborava.

proslava

  • GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI (kliknuti na donji link) 

Proslava rođendana Radio Drniša

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian