Radio Drniš dobio Plaketu Šibensko kninske županije

- 18. svibnja 2012.

Povodom Dana Šibensko-kninske županije u šibenskoj vijećnici održana je Svečana sjednica Skupštine, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja za 2012. godinu zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Među ovogodišnjim laureatima je i Radio Postaja Drniš, koju je predložila udruga dernis.info. 

RADIO DRNIŠ priznanje je dobio zbog četrdesetogodišnjeg neprekidnog djelovanja, uspješnog informiranja prognanika i branitelja u Domovinskom ratu te općeg doprinosa u razvoju društvenog života Drniša i okolice. Plaketu Šibensko kninske županije preuzela je direktorica te glavna i odgovorna urednica Anita Vukušić.

Nagrada Šibensko-kninske županije dodijeljena je posthumno, profesoru Milivoju Zeniću. U obrazloženju se navodi kako je Milivoj Zenić, kao dugogodišnji ravnatelj knjižnice Juraj Šižgorić, dao izniman doprinos u razvoju knjižničarske i znanstvene djelatnosti, autor je bogatog opusa radova i pripadaju mu zasluge za baštinjenje šibenskog kraja u svekolikoj intelektualnoj i pisanoj hrvatskoj kulturi. Nagradu je preuzela njegova kći.

Ovogodišnji dobitnici Grba Šibensko-kninske županije su udruga “Vodički žudiji” za organiziranje festivala žudija i očuvanje pobožne tradicije i običaja hrvatskog naroda, te pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra za sudjelovanje u prvim kulturnim događanjima u oslobođenom Kninu i izdavanje više samostalnih knjiga poezije s domoljubnom tematikom.

Plakete Šibensko-kninske županije, osim Radio Drniša dobili su i Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku, te Ante Mihić predsjednik županijske Obrtničke komore.

Na svečanoj sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije, uz vijećnike i čelne ljude županije bili su saborski zastupnici Branka Juričev Martinčev i Franko Vidović, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Ureda državne uprave, biskupije i policije.

– “2000. godine donesena je odluka o Danu županije, a riječ je o datumu kada je održana prva konstituirajuća sjednica Šibensko-kninske županije 1997. godine, kada je županija prvi puta uspostavljena u sadašnjim granicama od Dinare do Žirja”, rekao je predsjednik Županijske skupštine, Josip Odak. Govoreći o radu ovog saziva Odak je naglasio kako su na 17 sjednica donesene brojne odluke važne za razvoj županije, te kako su konačno spremne i treće izmjene i dopune Prostornog plana županije, najvažnijeg razvojnog dokumenta.

Šibensko-kninski župan, Goran Pauk, rekao je kako će sva prirodna i tradicijska bogatstva županije biti očuvana upravo zahvaljujući politici ulaganja u projekte održivog razvoja kroz koje se njeguju vrednote ovog prostora.

Župan Pauk je istaknuo kako je suradnja sa jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima, Vladom i saborskim zastupnicima dobra,

– “Cilj je ravnomjeran razvoj županije i u tom smislu realizirani su brojni projekti cestovne i komunalne infrastrukture. Poticali smo brojne gospodarske projekte vodeći brigu i o potrebama u području školstva i kulture. Istaknuo bi puštanje u promet ceste Dubrava Podi. Završen je postupak procjene utjecaja na okoliš brze ceste Šibenik Drniš Knin čije će rješenje uslijediti odmah po donošenju trećih izmjena i dopuna prostornog plana županije, U tijeku je postupak procjene utjecaja obilaznice grada Drniša a uslijedit će i postupak za obilaznicu grada Knina koji su nužni dio projekta brze ceste. Također u tijeku je postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš obilaznice grada Vodica te je izrađena studija optimalnog rješenje obilaznice grada Šibenika. Dosta se ulagalo u zdravstvo, vrijedno je spomenuti obnovu odjela ginekologije i porodništva, u tijeku su poslovi na izgradnji objedinjenog bolničkog prijema. U kninskoj bolnici Hrvatski ponos otvoren je odjel za palijativnu skrb što je pretpostavka za razvoj dodatnih sadržaja. Osnovan je Zavod za hitnu medicinu Šibensko kninske županije i u tijeku je organizacijsko ustrojavanje njegovog rada sa ciljem unaprjeđenja rada hitne medicine na području županije. Traži se financijsko rješenje za izradu projekta nove bolnice budući je izostala očekivana potpora iz državnog proračuna. Pri kraju smo donošenja trećih izmjena i dopuna županijskog prostornog plana čije se usvajanje očekuje u lipnju, trenutno smo u postupku ishođenja mišljenja jedinica lokalnih samouprava. Pored turizma i metaloprerađivačke industrije razvoju poljoprivrede županija predaje veliku važnost stoga se značajna sredstva ulažu u njezin razvoj, edukaciju poljoprivrednika gospodarske manifestacije sa ciljem promicanja i usvajanja suvremenih agrotehničkih mjera i novih tehnologija kako bi naš seljak postao što konkurentniji na tržištu.

Poznavajući potrebe gospodarstvenika i obrtnika županija neprestano pomaže razvoju putem kredita sa subvencioniranom kamatom. Također vršimo kreditiranje razvojnih programa po vrlo povoljnim uvjetima sa ciljem razvoja obrtnika i malog poduzetništva.

Promišljajući o skorom pristupanju EU provodimo i koordiniramo aktivnosti iz područja razvoja i europskih integracija koji se odnose na pripremu projekata po raspisanim natječajima, informiranje i edukaciju građana o pretpristupnom procesu. U tijeku su radovi na četiri EU projekta to su Bikarac, projekti vodoopskrbe i odvodnje sa pročistačem u Drnišu i Kninu te muzeja Fausta Vrančića na Prviću. Potpisana su dva ugovora za tvrđavu sv. Mihovila te za šetnicu uz šibenski kanal. Očekuje se i potpisivanje ugovora za gospodarsku zonu u Skradinu”, rekao je u svom govoru povodom Dana Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

anita-1

anita-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian