Proglašena najbolja prominska vina

- 4. svibnja 2015.

foto: Općina Promina

Na drugoj Smotri prominskih vina koja je održana ove subote u sklopu tradicionalnih Prominskih igara predstavljeno je ukupno 11 vina Prominskog vinogorja. Sveukupno su predstavljena 22 uzorka vina, od kojih 14 bijelih i 8 crnih vina. Crna prominska vina odnijela su zlatnu, dvije srebrne i dvije brončane medalje, dok su bijelima pripale tri brončane medalje.
Najbolji prominski vinar je Stipe Knežević s čak tri vina među nagrađenima – merlotom iz 2012., za kojeg je dobio i ukupan najveći broj bodova za prominska vina te ovogodišnjim merlotom i bijelim vinom žilavkom koji su osvojili treće i drugo mjesto u svojim kategorijama. Ostala nagrađivana vina su merlot Ivana Bilandžije iz 2013. za koje je zaslužio drugo mjesto, najbolje prominsko bijelo vino debit koje je Ivici Džapi donijelo prvo mjesto i maraština Emila Gojčete za koju je osvojio treće mjesto među bijelim vinima prominskih vinara.
Uzorke je ocjenjivao šesteročlani stručni ocjenjivački sud na čelu s predsjednikom komisije, dipl. ing. Antom Grubišićem uz kojeg su vina ocjenjivali i dr. sc. Irena Budić, mr. sc. Stipe Ivić i dr. sc. Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te dipl. ing. Marina Pavlović i dipl. ing. Nikša Zglav. Njihova ocjena glasi:
“Vina berbe 2014. imaju izraženu svježinu kao posljedicu visokog sadržaja ukupnih kiselina. U određenom broju vina osjećaju se mane poput oksidacije, sumporovodika, merkaptana i octikavosti kao posljedica neprimjerene tehnologije, prvenstveno zbog nedovoljnog korištenja vinobrana. Osim male količine sumpora i korištenja ostalih enoloških sredstava problem su i zakašnjeli pretoci, što se odražava i na kvalitetu vina.”

foto: Općina Promina

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background