PREDSTAVLJENA PRVA MONOGRAFIJA DRNIŠA

- 18. svibnja 2010.

U nazočnosti mnogobrojnih Drnišana u Gradskom muzeju predstavljena je prva monografija Drniša. Knjiga naziva “Drniš na starim grafikama, razglednicama i fotografijama” izišla je u izdanju Gradskog muzeja Drniš, Ogranka Matice hrvatske Drniš i Narodne knjižnice Drniš. Monografija je koautorski rad drniških kustosa Davora Gaurine i Joška Zaninovića,koji su je uz Dražena Budišu javnosti i predstavili.
“Objave knjige “Drniš na starim grafikama,razglednicama i fotografijama ” za grad Drniš je izniman kulturološki događaj .Odabir gradiva, grafika, razglednica i fotografija koji je u cijelosti načinjen u Gradskom muzeju Drniš, trajao je više od godinu dana. Zahvaljujući potpori Grada Drniša nakon šest mjeseci intenzivnog rada izišla je knjiga kakvu nemaju i veći gradovi, pa ni naše županijsko središte Šibenik. U prvom redu materijali su iz muzejske baze podataka i vlasništvo su Gradskog muzeja, manja količina potječe iz privatnih zbirki “, kazao je uvodno ravnatelj Gradskog muzeja Joško Zaninovć.
Davor Gaurina istaknuo je kako je knjiga metodološki osmišljena kao prikaz drniške povijesti putem slikovnog gradiva. Premda nije pisana po tematskim poglavljima, kroz nekoliko tekstova sublimirana je drniška kulturna povijest. Uz prezentaciju osnovnih obilježja grada Drniša i drniškog kraj, predstavljen je i Sveti Roko – zaštitnik grada Drniša, crkvena povijest, Franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke na otoku Visovcu, Roški slap, Miljevačka zaravan, petropoljski prostor, te srednjovjekovne utvrde na rijekama Krki i Čikoli.
“O bogatoj povijesti ovoga grada svjedoče brojni podaci. Arheološki ostaci na drniškoj Gradini potječu od prapovijesti, a zastupljena su sva povijesna razdoblja u kontinuitetu do kraja 19. stoljeća. Izdvojit ću tek da je u Drnišu je 1803.godine otvorena poštanska postaja, 1815. godine počinje kontinuirana nastava u školi,1864.osniva se Drniška glazba,1867.”Slavjanska narodna čitaonica”. Željeznički spoj sa Splitom i Šibenikom uspostavljen je 1877. godine, 1908. i grad dobiva pitku vodu, koja je na Staroj česmi u Badnju bila već 1865. godine. Godine 1923. Drniš je dobio struju, nakratko i prvu radio postaju, 1925. uveden je telefon i završena željeznička pruga do Zagreba kazao je Davor Gaurina, posebice naglasivši kako je Drniš već 1528. godine u vrijeme Turaka imao stalnu sudsku ispostavu, a danas je ostao bez suda.
Dražen Budiša, nije krio zadovoljstvo da je i Drniš dobio svoju monografiju, što drži da je od velikog značaja za grad ali za Šibensko-kninsku županiju. Ovo najveće naselje u središnjem dijelu Šibensko-kninske županije oduvijek je bilo administrativno- upravni centar Petrova polja, Zagore, Miljevačkog platoa i Promine. Prije točno 516 godina Drniš se prvi put javlja u pisanim povijesnim izvorima,kazao je Budiša i dodao kako time otpada dosadašnje tumačenje postanka imena Dernis -vrata polja, na perzijskom jeziku, jer se ime spominje 30 godina prije dolaska Turaka u ovaj grad. Drniški motivi i panoramski prikazi iz različitih vremenskih razdoblja posebice su dojmljivi na onim fotografijama gdje su istaknute skupine ljudi, te su te fotografije ” oživjele” i zorno svjedoče o vremenu kad su nastale, istaknuo je Dražen Budiša, dodavši kako je na jednoj s motivom s miljevačkog područja prepoznao i svog pradjeda .
Ovo luksuzno i reprezentativno drniško izdanje tiskano je na 180 stranica u boji, formata 24,5 x 32 cm, a uz tekstualni dio prikazuje i više od 150 motiva Drniša i njegovog kraja od turskog vremena do današnjih dana. Monografija je tiskana u 1000 primjeraka a moći će se kupiti u Gradskom muzeju Drniš po cijeni od 200 kuna koja je navedena i na omotu knjige.

pazar_na_glavnoj_ulici

seljaci_na_arevu_mostu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background