Predsjednik Republike otvorio radove na obnovi Poljane

- 16. prosinca 2013.

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Drnišu simbolično označio početak radova na uređenju i obnovi središnjeg gradskog trga Poljane. Riječ je o radovima vrijednim tri milijuna kuna, od čega su dva milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok Grad Drniš iz svog proračuna osigurat će milijun kuna. Izvođač radova je tvrtka „Graditelj svratišta”, rok za završetak je 120 kalendarskih dana.

Foto: Radio Drniš

Svečanosti je prethodio zatvoreni okrugli stol na kojem je o razvojnim mogućnostima i ulaganjima na području Grada Drniša razgovarao sa drniškim gospodarstvenicima, te čelništvom Šibensko-kninske županije i Grada Drniša .Saznajemo da je bilo riječi o izgradnji doma za starije, nastavku izgradnje kanalizacijskog sustava , projektima oživljavanja rubnih područja Nacionalnog parka Krka, izgradnji akumulacija na Čikoli, gašenju područja posebne državne skrbi.
Nakon okruglog stola sa gospodarstvenicima Predsjednik Republike nazočio je svečanosti obilježavanja početka uređenja gradskog trga „Poljane” u drniškoj glazbenoj školi Krste Odaka.

Foto: Radio Drniš

„Drniš je prelijep grad. Grad čiju ljepotu, kulturne i druge tradicije nerijetko, nažalost, zaboravljamo. A ovaj grad je unatoč svemu sačuvao svoj urbani identitet i interes za kulturu” kazao je na svečanosti u glazbenoj školi Predsjednik Republike te dodao kako nema razloga da Drniš ne bude ponovo grad slave o kojoj tako često govorimo, grad novih velikana u glazbi, poput Krste Odaka, kulturi, znanosti,gospodarstvu.
„Zato smo i danas ovdje, da porazgovaramo o budućnosti grada, da vidimo kako ovaj grad može ostvariti napredak uz pomoć države i novih prilika koje su nam otvorene poslije 1. srpnja 2013.g. i ulaska u EU. Ostvarili smo sebi financijske mogućnosti negdje oko milijardu eura iz EU fondova,nemamo ih nego ih možemo steći, ali se oko toga moramo dobro potruditi. Upravo sredstvima EU i državnim poticajima , podignemo ili bolje rečeno podignete ,jer ja vjerujem u vas ,ovaj grad na razinu europskih manjih gradova gdje se isplati ostajati, gdje se može živjeti i gdje mogu pojaviti velikani, stasati novi “Odaci” .Da bi se to ostvarilo potrebno je puno truda , samokritike i suradnje”, poručio je predsjednik Josipović sa svečanog skupa Drnišanima .
„Ovdašnji kraj, i Drniš posebno, su krajevi u kojima možemo napraviti mnogo , što je potvrdio i okrugli stol sa gospodarstvenicima o investicijama i razvoju, o sinergiji lokane regionalne i državne razine, korištenju EU fondova.Nadam se da će današnji okrugli stol biti poticaj za realizaciju projekata koje ima grad Drniš „, kazao je Predsjednik Republike,te dodao kako ovdje postoji puno ideja i ambicioznih planova u gospodarskim zonama, poljoprivredi i turizmu.
„Sam čin otvaranja radova na uređenju središnjeg gradskog trga , trebao bi nas podsjetiti,naglasio je Predsjednik Republike, „koliko je grad Drniš svojom kulturom i tradicijom i velikim osobama iz ovoga kraja doprinio našoj kulturi, znanosti i obrazovanju i održavanju građanskog štiha kojeg njegujemo u Hrvatskoj”.
Predsjednik RH Ivo Josipović je na kraju pozvao sve relevantne čimbenike na suradnju i konsenzus oko zajedničkih ciljeva, kao što je to bio slučaj u Domovinskom ratu i naporima za ulazak u EU. „ Pred nama danas stoji upravo jedan takav cilj, a to je izlazak iz krize i gospodarski razvoj Hrvatske „- istaknuo je Josipović pozivajući sve stranke i sve gospodarstvenike da nađu zajednički nazivnik na putu ostvarenja toga cilja kako ne bi sudbinu naše djece i države prokockali zbog nemogućnosti da se dogovorimo.
– “Ako je 2013. g. bila godina otvaranja mogućnosti, neka nam – zaželio je Predsjednik Republike- 2014.g. bude godina ostvarenih mogućnosti!

Gradonačelnik Josip Begonja je istaknuo da današnji početak radova na našem glavnom trgu kao i najava nekih pothvata u narednoj godini ma kako se to naoko činili malim koracima, za naš grad ipak predstavljaju pomak naprijed.
Gradonačelnik Begonja podsjetio je kako samo u ovoj 2013. godini, na području Grada Drniša investiralo ili se investira primarno u komunalnu i društvenu infrastrukturu, gotovo 5,5 milijuna kuna.

– “Tomu treba dodati i višegodišnje investicije koje su započete u godinama prije ove i koje još traju, pri tom ponajprije mislim na projekt “Rekonstrukcija kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava s ugradnjompročiščivaća otpadnih voda u Gradu Drnišu” koji se sufinancira sredstvima EU i Vlade RH, i čija je ukupna vrijednost oko 6,5 milijuna EUR-a, onda je sasvim jasno da danas u tom segmentu ne možemo govoriti u sivim tonovima,kako je to postalo uobičajeno u našoj svakodnevnici”, kazao je Begonja.
Begonja je naglasio kako je zadaća u vremenu koje je pred nama, iako smo mala sredina, smoći dovoljno snage i mudrosti kako bi dobili svoj dio ‘kolača’ iz ponuđenih nam fondova EU.
– “To ćemo moći ostvariti onda i samo onda ako znamo što želimo, ako za to imamo spremne programe i educirane zaposlenike. Tada ćemo, uvjeren sam, moći očekivati pomoć i od naše županije, ali i od državnih institucija.U nadi i želji da ćemo i u narednoj, 2014. godini otvarati neke nove radove, posebno one koji će imati gospodarski predznak, a time i nadu za nova radna mjesta, svima Vama želim svako dobro za Božićne blagdane i Novu godinu”, zaključio je svoje obraćanje drniški gradonačelnik.

Prigodno je govorio i šibensko-kninski župan Goran Pauk podsjetivši kako su sredstva za obnovu Poljane dodijeljena još 2008. godine, te dodao kako “uređenjem Poljane grad dobiva jednu svoju novu dušu i sliku, odnosno ono što zaslužuje da središnji gradski trg bude uređen onako kako ti ovaj ponosni grad i zaslužuje”.
Nikad u Drnišu, naglasio je, život nije bio lak, jer je to u bivšem sustavu bilo nerazvijeno područje, a u samostalnoj Hrvatskoj područje posebne državne skrbi, pa je tako ovaj grad uvijek uživao potporu države. No, novi zakon o regionalnom razvoju, mogao bi, kako je upozorio župan Goran Pauk, smanjiti drniški proračunšto će se bez sumnje odraziti na dinamiku razvoja grada.

Predsjednik Republike kratko se jučer družio i s građanima, popio kavu u Gradskoj kavani, a potom obišao franjevce na Visovcu gdje je boravio i za prvog posjeta Drnišu 2010. Godine.

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background