Ivo Josipović u Drnišu rekao kako će se u skorijoj budućnosti otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije

- 16. prosinca 2013.

Predsjednik Ivo Josipović nakon što je označio službeni početak radova na uređenju drniške Poljane , kratko se obratio mnogobrojnim novinarima koji su u prvi plan stavili pitanja vezana uz aktualne državne teme. No, predsjednik Josipović inzistirao je da najprije odgovara na pitanja vezna uz Drniš.

Foto: Radio Drniš

Tako je najprije još jednom istaknuo kako mu je drago što je ponovo u Drnišu , gdje ima i brojne prijatelje , i ponovio kako” ovdašnji kraj, a Drniš posebno, su krajevi u kojima možemo napraviti mnogo , što je potvrdio i okrugli stol sa gospodarstvenicima o investicijama i razvoju, o sinergiji lokane regionalne i državne razine, korištenju EU fondova”, kazao je Josipović i dodao kako su se na okruglom stolu sa drniškim gospodarstvenicima spominjali neki konkretni projekti u gospodarskim zonama, neke aktivnosti u poljoprivredi što je vezano za turizam, ocijenivši sveukupno skup sa gospodarstvenicima vrlo zanimljivim.
Potom je novinarima komentirao gospodarske smjernice što ih je ovih dana predstavio HDZ. Josipović je kazao kako predstavljenu strategiju treba najprije proučiti i vidjeti što je u njoj dobro ,te da je njegova preporuka da se svaka inicijativa najprije dobro razmotri.

Odgovarajući na pitanje novinara što dalje pošto su predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara danas predali Hrvatskome saboru kutije s više od 680.000 prikupljenih potpisa potpore za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, istaknuo je da se zakona treba držati i da to uključuje provjeru “je li sam meritum referenduma onakav kakav bi trebao biti prema Ustavu”.Njegovo mišljenje je poznato i, kako je rekao, ne misli da je to nešto dobro i nešto ustavno.
Predsjednik je odgovorio novinarima u Drnišu i na pitanje ,zbog čega je krenuo s ustavnim amandmanima .Kazao je kako Predsjednik Republike prema Ustavu je jedan od ovlaštenih predlagatelja Ustava, te da on se nije gurao u inicijativu za izmjene ustava jer nije želio biti neki novi faktor sa svojim posebnim inicijativama već je kad je formuliran konačna prijedlog promjene dao određene primjedbe. Dodao je kako su neke primjedbe formulirane kao amandmani a neki nisu ,ponudio je Saboru da ako vidi nešto dobroga u tome i ako može usuglasiti ,da to i usvoji.
„Moja ambicija nije bila da amandmanski putem sudjelujem u proceduri već da ponudim neka poboljšanja,ja sam u prijedlogu prepoznao neke slabosti mislim da je riječ i o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati kao takve u provedbi Ustava. Ja razumijem da vladajuća koalicija potpomognutu i sa dijelom oporbe koja mijenja Ustav treba čuvati u ovoj fazi potrebnu većinu, ali ja sam evo olakšao dušu. Rekao sam što su slabosti i volio bi da se pokaže da nisam bio upravu”, dodao je Josipović.
Na zamolbu da komentira ocjenu profesora ustavnog prava Branka Smerdla kako se u izmjene Ustava ide prebrzo, Ivo Josipović je rekao kako je to moguće, da promjene Ustava u načelu moraju biti studiozno prihvaćene, te dodao kako gledajući danas Ustav kao cjelinu nije siguran da „Ustav nije došao jedno stanje debalansa , da je određena materija i prenormirana neka podnormirana da vrijeme nije pregazilo neke odredbe .Mislim da će se u budućnosti otvoriti pitanje jedne cjelovite ustavne revizije”.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background