Predsjednica RH dolazi sutra na 25. obljetnicu oslobođenja Miljevaca

- 20. lipnja 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sutra, 21. lipnja 2017., prisustvovati će bogatom programu obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja Miljevaca, koji se održava pod njezinim visokim pokroviteljstvom.

Kako se neslužbeno doznaje predsjednica će se sutra sastati sa obiteljima branitelja poginulih u akciji Miljevci, a posjetiti će i Visovac.

Očekivao se i dolazak predsjednik hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, no na koncu je ipak otkazan.

Program će započeti govorima u 16 sati i 45 minuta. Slijedi postrojavanje sudionika akcije ‘Miljevci’ u 17.30 sati nakon čega će sudionici proslave položiti vijence na spomen obilježju.
U 19.00 sati slijedi misa zadušnica na otvorenom, koju će predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.
U 20.15 sati bit će otvorena izložba ratnih fotografija, a za 21 sat najavljen je nastup ansambla plesova i pjesama Hrvatske Lado.

U akciji Miljevci 21. lipnja 1992. godine oslobođeno 108 kvadratnih kilometara teritorija što je bila prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Bitka za Miljevački plato odrađena je nakon oslobađanja naselja Nos Kalik, a hrvatski branitelji u toj akciji oslobodili su sedam sela i uspostavili liniju bojišnice koja se nije mijenjala sve do Oslobodilačke akcije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine.

Poginulo je šest hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima umrla od posljedica ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. Još devet branitelja poginulo je u borbama što su se na tom prostoru odvijale od 1991. do 1993. godine.

Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

U akciji je sudjelovalo 250 vojnika koji su tjednima pripremali akciju, ulazili duboko u neprijateljski teritorij i izviđali, a onda 21. lipnja1992. godine, od 4.45 sati ujutro počeli zauzimati okupirana miljevačka sela.

U toj bitci ubijeno je preko 40 neprijateljskih vojnika, uglavnom pripadnika teritorijalne obrane, zarobljeno je više od 20 vojnika takozvane Republike Srpske Krajine.

Dva dana kasnije, 23. lipnja, neprijatelj je pokušao protunapad koji nije uspio i morali su se povući. Brigadir Kruno Mazalin, koji je zapovijedao akcijom, imao je na raspolaganju pripadnike pješaštva 113. i 142. brigade koji su na Miljevački plato ulazili iz tri pravca iz Nos Kalika, sa rijeke Krke kojom su uzvodno plovili brodom Nacionalnog parka Krka i praktički za samo jedan dan oslobodili to veliko područje.

Bila je to prva oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu koja je podigla moral svim braniteljima na okupiranim područjima Republike Hrvatske.

NEK' IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA / Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background