Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Miljevaca

- 22. lipnja 2017.

 

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović svojim je prisustvom jučer uveličala proslavu 25. obljetnice oslobođenja Miljevaca, jedne od  prvih i najvećih akcija koju je Hrvatska vojska izvela u Domovinskom ratu. Svečanost se u Drinovcima.

Predsjednica je prvo posjetila Visovac, gdje ju je sa samostanom i muzejom upoznao gvardijan fra Božo Duvnjak.

Uslijedio je potom protokolarni dio. Po dolasku u Drinovce predsjednica se prvo kratko susrela sa obiteljima poginulih pripadnika HV-a u akciji ‘Miljevci’.
Poginulo je šest hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima umrla od posljedica ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. 

Uoči same središnje svečanosti predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga postrojila je pripadnike 113. i 143. brigade koji su sudjelovali u akciji ‘Miljevci’.

Na središnjoj svečanosti prisutni su se prisjetili junačkih dana kada je u operaciji ‘Miljevci’, koja je trajala od 21. lipnja do 22. lipnja 1992. godine, u 48 sati oslobođeno svih sedam miljevačkih sela.

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade, ministar Damir Krstičević, general Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ivan Bačić, ratni zapovjednik 113. šibenske brigade HV i Josip Begonja, gradonačelnik Grada Drniša koji se kao domaćin zahvalio predsjednici i svima uzvanicima što su uveličali ovu veliku obljetnicu istaknuvši da bez hrabrih branitelja koji su dali svoje živote ne bi bilo Hrvatske, te da je trajna obveza odavati pijetet i počast stradalim hrvatskim braniteljima.

  • Brigadni general Ivan Bačić, jedan od zapovjednika 113. brigade i akcije Miljevci, osvrnuo se na tijek oslobodilačke akcije Miljevci  kojom je 21. lipnja 1992. godine oslobođeno 108 kvadratnih kilometara teritorija istaknuvši da je to prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

– Danas se ovdje prisjećamo naših suboraca koji su položili život za Hrvatsku i svojom hrabrošću i junaštvom zadužili sve generacije. Neka im je vječna slava i hvala – kazao je Bačić.

  • General Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske jučer je na Miljevcima kazao:

–  Nužno je slaviti ovakve velike datume oslobodilačkih operacija na kojima je nastala Domovina zbog mladih ljudi na kojima počiva budućnost ovoga naroda. Naši branitelji pokazali su kako se treba boriti u duhu domoljublja i njima možemo zahvaliti što danas ovdje stojimo – kazao je Matanović.

  • Ministar obrane i potpredsjednik Vlade general Damir Krstičević okupljenima se obratio kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića osvrnuvši se na hrabri pothvat branitelja 113. brigade i 142. brigade koji su u kratkom vremenu oslobodili stotine kilometara Miljevačkog platoa, istaknuvši da je ova akcija označila put prema pobjedi u Domovinskom ratu, te se osvrnuo na suvremene izazove vojske.

– Miljevci su pokazali put prema pobjedi. To su bila vremena kad smo imali vjeru i zajedništvo, a naše zadaće u ratu smo ispunili ponosno i časno. Budući da znam koja je cijena slobode, preda mnom je odgovornost graditi obrambeni sigurnosni sustav i zato smo krenuli u izradu strateških dokumenata na kojima će počivati sustav domovinske sigurnosti koji će moći odgovoriti na sve suvremen uvjete.“, rekao je izaslanik Predsjednika Vlade RH g. Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar Obrane RH u svom prigodnom obraćanju prisutnima.

Uslijedila su dodjela odlikovanja „Red hrvatskog križa“ invalidima domovinskog rata Anti Reljanoviću i Nediljku Marinu za teško ranjavanje u ratu.

  • Potom se svima obratila predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović koja je kazala kako je  Operacija „Miljevački plato“ imala veliko vojno, političko i psihološko značenje, kazala je Predsjednica i dodala kako se s ponosom prisjećamo svih sudionika operacije, a s posebnim poštovanjem i zahvalnošću odajemo počast poginulim, preminulim i ranjenim pripadnicima Hrvatske vojske.

Predsjednica se osvrnula i na sadašnje stanje sigurnosnog sustava istaknuvši da je u predstojećem vremenu potrebno više ulagati u razvoj sposobnosti svih dionika sustava domovinske sigurnosti u svim segmentima društva, kroz razne oblike stručnog osposobljavanja za obranu, zaštitu i spašavanje.

– Nadamo se kako svoje vojne sposobnosti nećemo morati dokazivati u ratnim okolnostima, no hrvatski sustav sigurnosti mora imati sposobnost učinkovitog odvraćanja i djelotvornog odgovora na moguće ugroze. Iako Hrvatska danas kao članica Europske unije i Nato saveza ima i međunarodnu potporu u očuvanju nacionalne sigurnosti, oslonac na vlastite snage, ulaganje u vlastitih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti, trajni je imperativ. Stoga ću kao predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga i dalje činiti sve da razvijamo i unaprjeđujemo svoje sigurnosno-obrambeni sustav. U tom smislu od posebne važnosti i najveće vrijednosti jesu pripadnice i pripadnici oružanih snaga – zaključila je predsjednica.

Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima položeni su vijenci.

Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić predvodio je koncelebriranu svetu misu zadušnicu za poginule branitelje ispred crkve Imena Isusova u Drinovcima nakon čega je otvorena izložba ratnih fotografija koju su zajednički pripremili Gradski muzej u Drnišu i 142. brigada HV-a.

Svečanost su uveličali klapa HRM „Sveti Juraj“ i Gradski puhački orkestar Drniš.

Pored obitelji stradalih branitelja, prijatelja i suboraca u akciji Miljevci, svečanosti obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja Miljevaca nazočili su državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Ivica Lovrić, župan Šibensko kninski Goran Pauk, zamjenica župana Darija Puljić, predsjednik Skupštine Šibensko kninske županije Nediljko Dujić, zamjenik gradonačelnika Grada Drniša Tomislav Dželalija, gradonačelnici susjednih gradova i načelnici općina s područja naše županije, te brojni Miljevčani i prijatelji Miljevaca.

 Svečanost na Miljevcima zaključena je nastupom čuvenog folklornog ansambla „Lado“.

Galeriju fotografiaj pogledajte OVDJE: Svečano obilježavanje 25. obljetnice oslobođena Miljevaca 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background