Povodom Uskrsa u našoj županiji niz manifestacija, u Oklaju Uskršnji doručak

- 23. travnja 2011.

uskrsni-1U mnogim priobalnim mjestima nastavlja se tradicija održavanja uskršnjeg doručka kojega će i ove godine imati gotovo svako mjesto uz obalu, Šibenik ali i Knin.  

Nakon što je u Drnišu Uskršnji doručak održan dvije godine za redom 2008., te 2009. godine, manifestacija je prekinuta i na žalost nije uspjela prerasti u tradiciju.

U drniškom kraju doručak organizira jedino Općina Promina. Na trgu ispred zgrade Općine u Oklaju program na Uskršnji ponedjeljak započinje od 11 sati. Najavljeno je tradicionalno traženje pisanica u slami a najbolje očekuju nagrade sponzora. Održat će se i kucanje jajima a za doručak Prominjani su uz pomoć donatora pripremili 300 jaja, 10 kilograma šparoga, 3 kilograma pršuta, 5 kilograma pancete te isto toliko sira. Prigodni program, odnosno stare uskršnje napjeve  izvest će Kulturno umjetničko društvo Promina.

U organizaciji Općine Promina provedene su i dvije humanitarne akcije, prikupljena je pomoć za opremanje Dječjeg vrtića u Oklaju kao i pomoć za izgradnju obiteljske kuće obitelji Čavlina. Prikupljeno je 30 tisuća kuna u novcu i građevinskom materijalu a pomoć će biti uručena tijekom programa Uskršnjeg doručka.

U Kninu u organizaciji Grada Knina, Gospodarske komore u Kninu, Obrtničke komore grada Knina i Turističke zajednice grada Knina Uskrsni doručak na Marulićevim skalama najavljen je u ponedjeljak sa početkom u 9,00 sati.

Šibeniku svečanosti doručka započinju također na uskršnji ponedjeljak u 9 sati ujutro misom u katedrali sv. Jakova. U 10 sati je polazak sudionika kroz kalelargu do trga Pavla Šubića poznatijeg kao trg ispred zgrade Županije. Za 10 sati i 15 minuta najavljen je defile Šibenske glazbe, Gradske straže i šibenskih mažoretkinja. Prigodni program potom će izvesti Etno igraonica Balarin. Uskršnja čestitka i blagoslov jela najavljeni su u 10 sati i 40 minuta a od 11 sati prigodni zabavni program uz nastup Klape Cima.  Organizatori su Grad Šibenik, šibenska Turistička zajednica i Udruženje obrtnika.

Na Uskršnji ponedjeljak u Tisnom će se održati Festival žudija na kojem sudjeluju i čuvari Kristova groba iz Oklaja iz Župe Sv. Mihovila. Najavljen je dolazak oko 800 sudionika iz 29 župa u Hrvatskoj. Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju taj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje.
Prvi put bit će upriličen i sajam župa na kojemu će svaka od župa imati prigodu predstaviti se promotivnim materijalima i gastronomskom ponudom. Program počinje u 9 sati sastankom zapovjednika. Slijedi misa u svetištu Gospe od Karavaja, zatim je uskrsni doručak na rivi i otvaranje sajma župa.
U 11 sati je predviđena smotra žudija na rivi, a potom će žudije biti prebačeni brodovima preko Tišnjanskog kanala. Početak Festivala je točno u podne i svaka skupina imat će tri minute da se predstavi. Budući da Tisno ove godine slavi 200 godina od osnutka općine, Šime Strikoman, idejni začetnik Festivala žudija, snimiti će milenijsku fotografiju u obliku mača svetog Martina, zaštitnika općine Tisno.

U Nacionalnom parku Krka osobito na uskrsni ponedjeljak očekuje se povećan posjet gostiju Tradicionalni uskrsni Emaus i euharistiju  na Skradinskom buku predvoditi će biskup šibenski mons. Ante Ivas s početkom u 11 sati.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian