Drniški župnik vjernicima poručio: Pronađite hrabrost u otajstvu Uskrsa

- 22. travnja 2011.

uskrs

Povodom blagdana Uskrsa drniški župnik i dekan fra Božo Morić u svojoj poruci vjernicima je naglasio: ” Bog je stvorio čovjeka ne da se boji i živi u strahu, ne da propadne i «umre od straha» nego da živi u slobodi i vječno. On je « tako ljubio svijet te nam je dao svoga Sina i da nijedan koji vjeruje ne propadne, nego da živi vječno» (usp. Iv 3,16).

«Ne bojte se»! Idite, Bog je ljubio i ljubi svijet, treba odjekivati i našim prostorom i vremenom i u našim ušima i srcima. No, braćo i sestre, nismo ni slijepi ni gluhi. Čujemo i vidimo kako svi živimo u strahu, nesigurnosti i neizvjesnosti. Ivan Pavao II je rekao: »Suvremeni čovjek se boji onoga što je sam stvorio». Čovjekovi proizvodi mogu, čemu smo svjedoci, biti vrlo okrutno okrenuti protiv njega, kao danas, strahote u Japanu. Čini mi se braćo i sestre da nam je našu situaciju davno dijagnosticirao sv. Augustin:»Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u tebi, o Bože». Kršćanin treba naći hrabrost u događanju Velikoga petka i otajstvu Uskrsa. Usklik «Ne bojte se»! i «Idite u Galileju»! Naša Galileja je ovaj svijet i ovaj život, ova župa, grad, Lijepa naša. U našoj Galileji vlada strah, poniženje, beznađe. Crnina, razni pritisci, sve manje je onoga što nas veseli i hrabri, istaknuo je župnik, koji je u svojoj poruci među ostalim još kazao: “Poziv Uskrsloga «Idite», pođite, nije lako prihvatiti. Nalazimo se u bijedi, mukama križnoga puta, Golgote. Mi hodimo zamagljenim putovima kao da nije osvanuo treći dan. Trebali bi vidjeti to veliko iznenađenje, otvoriti oči. On koji je iznenađenje za one onda i nas danas imajmo pred očima, njega slušajmo. On će nam pokazati svjetlu stranu Galileje. On je naš vlakovođa. Njegova je cijela kompozicija. S njim putuje sve stvorenje, dobri i zli. On je jednostavno tu i oni koji bi htjeli pobjeći ne mogu jer ih je sve zatvorio u svoju smrt i uskrsnuće. Smrt je pobijeđena ostalo je uskrsnuće. Brate i sestro, ne boj se, kreni i raduj se. Uskrsnuo je! Svima sretan i blagoslovljen Uskrs! Aleluja!”.

U uskrsnoj čestitci šibenskog oca biskupa Ante Ivasa se navodi: “Draga braćo i sestre Kristovi vjernici, svećenici, redovnici i redovnice – javljam vam veliku radost, Isus Krist je Uskrsnuo. Aleluja!

A bio je izdan, uhićen i optužen. Njegovo svjedočanstvo da je On Sin Božji poslan od Oca da spasi svijet, Veliki svećenik, farizeji i mnogi zavedeni propagandom, obezvrijedili su kao bogohulno, i da zato zaslužuje smrt. Istinu o Bogu, čovjeku i svijetu koju je On naviještao i za koju je svjedočio, vlasti, mudraci i moćnici svijeta su stavili u pitanje i pod sumnju da buni narod. Zato su mu odredili kaznu raspećem na križ. Bio je napušten i ostavljen od najbližih. Njegovu smrt na križu i polaganje u grob mnogi su dočekali trijumfalno, kao konačni obračun, kao pobjedu i izgon sa ovoga svijeta. Marija Magdalena je kraj Kristova groba beznadno plakala. Drugi su se učenici u strahu skrivali i u sumnji bježali. Izgledalo je da je i Isusovu životu i djelu, u srazu sa silama zla i grijeha došao kraj, kao i svim smrtnicima. Jedino je Marija ostala postojana.

Unatoč svemu, onoga je jutra iz Jeruzalema jurnula u svijet nečuvena novost: Krist je ustao od mrtvih, izišao je iz groba, uskrsnuo je i pokazao se učenicima. Dao im je milost da dotaknu njegove rane, i dar vjere da prihvate evanđelje uskrsnuća. Učitelj je živ, uskrsnuo je! Apostoli su čuli Kristovu želju, poruku i poslanje da po svem svijetu raznose tu riječ, svjetlo i snagu uskrsnuća.

Kristovo uskrsnuće, kako jučer tako i danas, i tako će biti do vijeka, ima moć mijenjati sva naša ljudska iskustva u kojima smo žrtve, kao ljudi i kao narod. Žrtve zala svake vrste: žrtve nemira i razdora, žrtve nevjere i nesloge, neistina i nepravde, žrtve nesreća i smrti, često i svojom krivnjom. Uskrsna pobjeda nam i danas poručuje da je sve to moguće nadvladati, unatoč svemu što nas pogađa i što nam se događa. Da je darom Kristove uskrsne milosti moguće sve nadvladati, s Njime biti i živjeti kao Čovjek, kao ljudi, obitelj i narod na sliku Božju, naglasio je biskup Ivas.

U povodu uskršnjih blagdana gradonačelnik Drniša Ante  Dželalija uputio je čestitku drniškim vjernicima u kojoj se među ostalim kaže: “Ovih dana u kršćanskim srcima odzvanja glas uskrsnih zvona i svečane slave, kojom se radujemo pobjedi života nad smrću, pobjedi pravde nad nepravdom, praštanja nad krivim osudama. I naš drniški kraj imao je svoje uskrsnuće. Ne tako davno izgledalo je da smo gotovo mrtvi, a sada smo, Božjom pomoći uskrsnuli. Bili smo u očima svjetskih moćnika već pokopani u grob a onda se dogodilo čudo – Domovina je uskrsnula. Nadam se da ćemo, zauzetošću svih, iz dana u dan sve više uskrsavati s mislima na Isusovo uskrsnuće”, stoji u poruci i čestitci gradonačelnika Dželalije.

Izaslanstvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Antom Dželalijom danas je podno Spomen križa kraj Župne crkve Gospe od Ružarija za branitelje poginule Domovinskom ratu i ostale žrtve koji su svoje živote nesebično položili na oltar Domovine u položilo vijence i zapalilo svijeće. U nedjelju, na sam blagdan Uskrsa, izaslanstvo Grada vijence će položiti i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Miljevcima.

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, žiteljima Šibensko-kninske županije, sretan Uskrs zaželio je župan Goran Pauk: “Neka blagdansko vrijeme protekne u ozračju mira, radosti obiteljskog okupljanja i dijeljenja te radosti s najbližima“, među ostalim u čestitci kaže župan Pauk.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian