Brigadira Budanka Kistanje žele za počasnog građanina, u Oluji spasio 14 srpskih civila iz Čučeva

- 27. travnja 2011.

tiho_budankoUmirovljeni brigadir HV-a Tihomir Budanko iz Čitluka prihvatio je inicijativu Srba iz Kistanja da bude počasni građanin njihove općine.

 

Nakon objavljenog teksta u Novom listu u kojemu su srpski civili iz Čučeva u Općini Kistanje ispričali kako ih je brigadir Budanko spasio nakon akcije Oluja i zaštitio od pljačkaša i ubojica  te ostavio jednu postrojbu HV-a da ih čuva, pokrenuta je ova inicijativa.  

Vijećnik u Općini Kistanje Božo Šuša najavio je da će u znak zahvalnosti  što je brigadir Tihomir Budanko nakon Oluje spasio 14 starijih mještana Čučeva, na sljedećoj sjednici pokrenuti inicijativu da se Budanko imenuje počasnim građaninom.

“Da nije bilo njega, ne bi danas bilo ni nas”, svjedoče stanovnici Čučeva koji su odlučili da to učine nakon što su zbivanja u “Oluji” aktualizirana presudom Haškog tribunala.

Brigadir Budanko kazao nam je kako je i njegov Čitluk u Promini bio okupiran 1991., kuća mu je zapaljena, roditelji izbjegli, stoga nije bilo dvojbe, nije htio da i ovi ljudi prođu isto.

Brigadir  Budanko dobro je poznat u cijelom drniškom kraju a ne samo svojoj Promini gdje  danas i živi sa obitelji. Jedan je od najuglednijih drniških časnika Hrvatske vojske čiji je ratni  put započeo od pričuvnog sastava MUP-a, preko IV. bojne 113. brigade, zapovjednika satnije 142. brigade, zapovjednika samostalne Domobranske bojne Drniš, zatim zapovjednika 15. domobranske pukovnije HV do načelnika stožera III. zbornog područja Knin.

Tihomir Budanko ranjen je 1992.godine na južnom dubrovačkom bojištu. U činu brigadira umirovljen je 2005.godine.

Po umirovljenju politički se aktivirao u Općini Promina gdje je danas vijećnik u općinskom vijeću.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian