Potkornjak napao borove u Drnišu

- 9. travnja 2018.

Potkornjak je napao i Drniš.
Riječ je o kukcu inače sekundarnoj štetočini koji je uslijed klimatskih promjena napao fiziološki oslabljena stabla i tako postao primarna štetočina. Sličan slučaj dogodio se nedavno u Splitu, na Marjanu.
Ugroženi su borovi u samom Drnišuna tri lokacije , na Kalunu od Dalmastroja prema HEP-u, na Pazaru, te na samom ulazu u grad iz pravca Šibenika odnosno Splita, ali i na dva gradska groblja, Sv. Arhanđela i Sv. Ivana.

Na tu temu održan je sastanak u Drnišu gradonačelnika Drniša Josipa Begonje, zamjenika Tomislava Dželalije, Zdenke Jerković stručne suradnice za zaštitu okoliša i Ivice Pamukovića referenta za komunalnu infrastrukturu drniške Gradske uprave sa Ivanom Melvanom regionalnim direktorom Hrvatskih šuma i Antom Slamićem upraviteljem Šumarije Drniš.
– ‘Potkornjak tijekom godine razvije nekoliko generacija i tako stvara velike probleme. Trenutno mu je populacija u progradaciji i ne znamo koliko će to dugo trajati jer su stabla većinom oslabljena i možemo očekivati značajnije napade. Moramo pristupiti sanaciji zaraženih stabala prije daljnjih rojenja na okolna zdrava stabla. Prvi korak su doznaka, sječa i izvlačenje stabala kojima se može lako pristupiti. Kojima se ne može pristupiti izvršiti će se metoda ukoravanja kako bi zaustavili daljnji napredak potkornjaka’, kazao je na sastanku Ante Slamić.
Problem su uočili djelatnici Hrvatskih šuma uslijed redovnog monitoringa,
– ‘Vrijeme je buđenja vegetacije gdje se pokazuju prve promjene, još smo u postupku doznake pa je prerano reći o koliko je stabala riječ. Vidi se tako što se prvo primijeti sušenje stabla od vrha, od krošnje. Sva zaražena stabla bit će uklonjena’, dodao je Slamić.
– ‘Hrvatske šume će obaviti sve što treba. Predatora treba zaustaviti. To je elementarna nepogoda koja se može širiti znači treba je zaustaviti’, poručio je direktor Ivan Melvan.

Prošle godine elementarna nepogoda, požar, uništio je stoljetnu borovu šumu na Promini, sad se događa i štetočina u samom Drnišu koja će također odnijeti dio borova,
– ‘S jedne strane utjecati će to na panoramu Drniša, više neće biti toliko zelena. A s druge strane veći problem je erozija tla do koje će zasigurno doći zbog oborinskih voda, korijenje tih stabala držalo je zemlju koja će se sada osipati, jer će je kiša ispirati’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background