Drniš pristupio mreži ‘Kreativni gradovi Hrvatske’

- 9. travnja 2018.

Zamjenik gradonačelnika Drniša Tomislav Dželalija na svečanosti u Rijeci potpisao je Povelju – mreže kreativnih gradova Hrvatske, kojom se Grad Drniš pridružio Mreži „Kreativni gradovi Hrvatske“.

Riječ je o inovativnoj mreži koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica i stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova, radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja. Izrada modela upravljanja uključuje identificiranje potencijala i prilika u gradovima uz participaciju građana kao predstavnika različitih interesnih sfera koji imaju koristi i sudjeluju u stvaranju lokalne ekonomije, a u cilju kreiranja jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se vršiti fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta.
Udruga gradova je jedan od suosnivača Mreže.

– ‘Gradovi su nositelji razvoja županija i regija a planiranje njihova razvoja odvija se u sve složenijim gospodarskim i društvenim uvjetima.
Nove ekonomije 21. stoljeća temelje se na znanju i „čistim industrijama“ koji mogu gradovima osigurati održivi razvoj. Jednako tako, održivi razvoj temelji se na lokalno dostupnim resursima i razvoju modela njihova upravljanja kroz stvaranje uvjeta za poticanje spill-over effecta kulturnih i kreativnih industrija na ostale sektore gospodarstva, kako bi se stvorila lokalna radna mjesta s dodanom vrijednošću u turizmu, proizvodnim i uslužnim industrijama.
Identifikacija, pokretanje i komunikacija resursa je iznimno važan proces koji se odvija kroz razvoj i implementaciju politika. Za to je potrebno pronaći zajednički jezik između dionika privatnog, javnog i civilnog sektora kako bi osvijestili i utvrdili što pojedinu destinaciju čini jedinstvenom i atraktivnom i kako bi osigurale to da institucije, tvrtke, udruge, ali i građani žive za svoj grad’, – kazano je u Rijeci.

Također bi se poticao razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa i inovativnih turističkih sudioničkih projekata gradova.

Do sada su interes za uključivanje iskazali: Donja Stubica, Drniš, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Koprivnica, Ludbreg, Ozalj, Pleternica, Pregrada, Rijeka, Slatina, Varaždin i Zabok te je održano niz radnih sastanaka, a u Ludbregu i Ozlju su održane i co-working radionice, na kojima su aktivno sudjelovali predstavnici gradske uprave, te ustanova i poduzetnika u kreativnim djelatnostima.

 


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian