Polugodišnje Izvješće o radu gradonačelnika Drniša

- 29. srpnja 2016.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća podnio je Izvješće o radu za prvih šest mjeseci 2016. godine.
Gradonačelnikovo Izvješće prenosimo u cijelosti:

Vodoopskrba Lišnjaka
Tijekom izvještajnog razdoblja završen je projekt vodoopskrbe sela Lišnjak koja je obuhvatila radove u dvije faze ukupne vrijednosti od (856.000,00 kn + 100.000,00 kn) 956.000,00 kuna. Do sada je podneseno 10-tak zahtijeva za priključenje na vodoopskrbni sustav.

Vodoopskrba Biočić – Miočić
Kao što je poznato krajem prošle godine došlo je do zastoja radova u realizaciji projekta na vodoopskrbi naselja Biočić i Miočić jer je izvođač radova došao u stanje predstečaja. Tijekom svibnja nastavljeno je s radovima, a od strane HV VGO Split potpisan je i anex ugovora kojim je obuhvaćen i dio naselja u Miočiću koji prije nije bio predviđen.

Suradnja sa Hrvatskim cestama
Tijekom svibnja i lipnja održan je sastanak s direktorom HC Josipom Škorićem oko projektiranja i izgradnje oborinske kanalizacije od Jabuke do Drniša te izgradnje nogostupa. Ovih dana sam i s predstavnici projektanata GEOPROJEKT i INFRAPROJEKT održao sastanak u svezi s projektiranjem, i izgledno je da do kraja rujna projektna dokumentacija bude završena. Vrijednost projekata je oko 150.000,00 kuna, a u potpunosti ih plaćaju HC.

Obilaznica Drniša
Također, u dva navrata zatražio sam pismeno očitovanje od strane uprave HC kad će biti raspisan natječaj za tehničku dokumentaciju (projektiranje) obilaznice Drniša, obzirom da je tijekom 2015. godine došlo u više navrata do odgađanja raspisivanja tendera. Danas sam doznao da je natječaj raspisan prije dva dana. 

Potrebe za zemljištem u državnom vlasništvu
Od travnja do lipnja u više navrata sam sa djelatnicima gradske uprave bio na sastancima u DUUDI-u kod predstojnika Tomislava Bobana i njegovih suradnika radi predmeta koji već više godina nisu riješeni od: igrališta po našim selima, građevinskih terena, radi razvrgnuća suvlasništva do drugih predmeta koja smo dostavili na rješavanje DUUDI-u prije više mjeseci.

Mini akumulacija Čikola
U upravi Hrvatskih voda u Zagrebu tijekom travnja bio sam na sastanku s članom uprave gđom Fani Bojanić te suradnikom Sinišom Šircem u svezi izgradnje mini akumulacije na Čikoli a potom i s Mirkom Duhovićem i Berislavom Glavašem iz HV VGO Split, gdje smo po njihovoj uputi obavili tijekom lipnja anketiranje osoba koji su vlasnici ili posjednici poljoprivrednog zemljišta a koji bi željeli navodnjavati te površine (82,4 ha). Očekuje se raspisivanje javnog poziva od strane HV-VGO za cjelovito projektiranje brane-zapornice na Čikoli.

Infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Radonić
Izradili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju preostalih TS u poduzetničkoj zoni u Radoniću te smo za iste dobili i građevinske dozvole.

Polivalentna dvorana u Domu kulture
U ožujku održan je sastanak s ministrom kulture gosp Zlatkom Hasanbegovićem na temu završetka polivalentne kino-kazališne dvorane te nastavka radova na stalnom postavu našeg muzeja, za što nam je u svibnju ministarstvo odobrilo ukupno 1.500.000,00 kuna.

Dom za starije i nemoćne
Također, u isto vrijeme naručili smo idejni projekt za gradnju Doma za starije i nemoćne osobe kapaciteta 100 korisnika s procijenjenim iznosom gradnje i opremanja.
Na temu potrebe izgradnje doma obavio sam razgovore s ministricom socijalne politike i mladih Bernardicom Juretić te u ministarstvu branitelja zamjenikom ministra Ivanom Vukićem s kojima je dogovoreno da se u nacrt proračuna za 2017. godinu uvrsti njihovo sudjelovanje u sufinanciranju izrade ukupne projektne dokumentacije za Dom.
S ovom namjerom službeno je upoznata i Vlada RH tijekom svibnja.

Vatrogasno vozilo
Sredinom svibnja potpisao sam ugovor s pomoćnikom ministra gospodarstva Ivom Milatićem ugovor o posudbi nove vatrogasne kamion cisternu, za koju vjerujem da bi mogla ostati u vlasništvu DVD-a.

Prijave projekata
Tijekom veljače prijavili smo dva projekta na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a s ministrom Tomislavom Tolušićem sam na sastanku u Šibeniku dogovorio da uz sufinanciranje nerazvrstane ceste od kapelice do Brnada u iznosu od 130.000,00 kuna, pomogne nam ministarstvo u 2017. godini glede predfinanciranja projektne dokumentacije za gradnju Doma za starije i nemoćne.

U ovom razdoblju također smo od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili iz fonda za sufinanciranje EU projekata 550.000,00 kuna koja su raspodijeljena partnerima na projektu „Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka”, prema njihovom udjelu u ukupnom iznosu projekta.

S ministrom graditeljstva i prostornog planiranja Lovrom Kuščevićem zajedno sam sa suradnicima sudjelovao na sastanku u svezi s projektima koje smo prijavili na javni poziv ministarstva.
Prošli mjesec odobrena su nam sredstva za sufinanciranje ceste kroz naselje Lišnjak do groblja sv Ilije u Velušiću te sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije za natkrivanje naše tržnice. Upravo je završen natječaj za izbor izvođača radova na uređenju navedene ceste.

U veljači smo se prijavili na natječaj za financiranje projekata iz fonda za regionalni razvoj EU kao „Integrirani program objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša”. Iako još uvijek neslužbeno, prema izjavi ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica početkom lipnja (03.06. za vrijeme boravka u Drnišu), izgledno je da smo prošli na ovom natječaju na mjeru A tj dobivanje sredstava za sveukupnu dokumentaciju u vrijednosti od cca 3.000.000,00 kuna.

U ožujku smo prijavili se na natječaj za prekograničnu suradnju gdje smo zajedno s gradovima Širokim brijegom, Obrovcem i Herceg Novim te općinom Grude i Zadarskom razvojnom agencijom prijavili se na natječaj. Ukupna vrijednost projekata je 2.000.000,- EUR-a a vrijednost našeg projekta je oko 330.000,- EUR-a. Riječ je o projektu izgradnje Centra kompetencija za razvoj ruralnog turizma te uređenje pješačko-biciklističkih staza na području Pakova Sela.

Nakon produljenja rokova završetka projekta „Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka”, ovaj projekt u kojem su bili uključeni i drugi partneri, završen je početkom lipnja, a proces verifikacije dokumentacije što uključuje i završno izvješće te nadzor radova i dokumentacije obavit će se do 15.09.2016.

S JU NP Krka u ovom razdoblju potpisali smo sporazum o sufinanciranju uređenja makadamske ceste od Ključa do Miškovića mosta gdje NP sudjeluje sa 250.000,00 kuna.

Novo vozilo Gradske čistoće
Obavljena je isporuka i primopredaja nabavljenog multifunkcionalnog komunalnog vozila koje je sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša s oko 947.000,00 kuna ili 80% vrijednosti.

Uređenje autobusnog kolodvora
Započeli smo s realizacijom 1. faze uređenja autobusnog kolodvora u Drnišu za kojeg smo obvezni sukladno Pravilniku o kategorizaciji autobusnih kolodvora, zatražiti kategorizaciju i službeno odobrenje za uporabu.

Uređenje prometnice i radovi na kanalizacijskom sustavu u naselju Pazar
Dobili smo građevinsku dozvolu za uređenje prometnice kroz stambenu zonu na Pazaru, a u tijeku je izrada predparcelacijskih elaborata za građevinska zemljišta.
Izvršene su pripreme za izvođenje radova na kanalizacijskom sustavu na dijelu naselja Pazar na kojem građani nisu imali do sada uređenu fekalnu odvodnju.

Energetski pregled zgrade gradske uprave
Obavili smo energetski pregled i certificiranje zgrade gradske uprave s ciljem da se prijavimo za ugradnju ovojnice (stiropor fasade) na jedan od natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Školstvo
U svibnju u Drnišu održan je sastanak s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom na kojem su nazočili uz djelatnike gradske uprave još i ravnatelji osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića. Tom prigodom ministar je upoznat sa problemima vezanim uz broj učenika kao i probleme prijevoza učenika do srednje škole.

Zdravstvo
Želim istaknuti također, da sam u ovom razdoblju bio i na dva sastanka s ministrom zdravlja Dariom Nakićem na temu hitne medicinske pomoći, jer kao što je poznato do sada smo na području Grada Drniša i okolnih naših općina imali na raspolaganju timove T-2 u kojima nije bio liječnik, a odlukom ministra ustrojavanjem nove mreže hitne medicinske pomoći, dobili smo 5 timova T-1, dakle timova s liječnicima koji će slijedećeg tjedna započeti sa radom. 

Festival pršuta
U travnju u ministarstvu turizma održan je sastanak s ministrom Antonom Klimanom radi pokroviteljstva nad 3. Međunarodnim festivalom pršuta kao i projekata što smo ih mi i naša TZ prijavili na raspisane natječaje.
Napominjem da je svoj pristanak za pokroviteljstvo ovog 3. MFP dalo ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Gospodarska komora RH te Šibensko-kninska županija, a u svojstvu visokog pokrovitelja predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović.

Aktivna zona Drniš
Nakon što su građani okupljeni u facebook grupu Aktivna zona Drniš kao i drugi građani aktivno sudjelovali u pozivu Coca Cole u natjecanju dobivanja vježbališta, isto smo započeli uređivati prema njihovim uputama (standardima) kako bi tijekom kolovoza bile montirane sprave.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background