Stipe Petrina u Drnišu prekinuo sjednicu Skupštine Šibensko kninske županije

- 28. srpnja 2016.

Sjednica Skupštine Šibensko kninske županije u drniškoj Velikoj vijećnici prekinuta je jutros odmah nakon što je započela sa radom. Održan je samo Aktualni sat. 

Sjednici su se odazvala 22 od 42 vijećnika no tri vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine napustila su drnišku vijećnicu nakon što je Petrina ustvrdio da sjednica nije sazvana u zakonskom roku, odnosno da su prošla tri puna mjeseca od kada je održana posljednja sjednica. Petrina se pozvao na članak 34. Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, stavak 4., te na članak 104. Poslovnika o radu Skupštine Šibensko kninske županije – kazavši kako je zadnja sjednica bila 27. ožujka.

Sa preostalih 19 vijećnika Skupština nije mogla nastaviti s radom. Nije bilo kvoruma, i odluke ne bi bile pravovaljane.

Predsjednik Skupštine Nediljko Dujić pokušao je Petrinu uvjeriti da je sjednica sazvana u roku od 90 dana, prema Zakonu i Poslovniku, no Stipe Petrina nije se dao razuvjeriti, već je najavio i podizanje kaznene prijave protiv predsjednika Skupštine Nediljka Dujića.

Kad je Petrina sa svojim vijećnicima napustio Gradsku vijećnicu Nediljko Dujić kazao je kako je očito da je Stipe Petrina zaboravio na svečanu sjednicu održanu povodom Dana Šibensko kninske županije 17. svibnja. Dujić je pojasnio i kako je do male krize u broju vijećnika vladajuće koalicije u županijskoj skupštini došlo radi toga jer je dvoje vijećnika dalo ostavku zbog nespojivosti obnašanja dužnosti te je drugih dvoje danas trebalo položiti prisegu. KAzao je i kako je nepotrebno raditi predstavu za javnost zbog skorih izvanrednih parlamentarnih izbora i da bi se pojedini vijećnici trebali odgovornije ponašati prema građanima koji su ih izabrali i koji plaćaju njihov rad u Skupštini svakog mjeseca. 

Sjednica je odgođena za ponedjeljak. A gdje će se održati bit će odlučeno sutra.

Uvodno je članove Skupštine pozdravio domaćin, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, koji im je kazao kako zadnja sjednica održana u nedavno obnovljenoj velikoj gradskoj vijećnici 1997. godine bila je upravo sjednica Skupštine Šibenske županije – tada je Knin bio u okviru Zadarske županije.
Tek nakon 19 godina sjednica je ponovno održana u Drnišu.

U aktualnom satu dva su vijećnika postavila pitanja. Tomislav Dželalija iz HDZ-a i Florijan Žižić iz HSP-a dr. Ante Starčević.

Tomislava Dželaliju zanimalo je hoće li Šibensko kninska županija podržati projekt izgradnje mini akumulacije u visini korita rijeke Čikole za koji je Grad Drniš izradio idejno projektno rješenje te na projektu radi u suradnji sa Hrvatskim vodama. Drugo pitanje odnosilo se na pružanje hitne medicinske pomoći građanima. Dželalija je ustvrdio kako na drniškom području još uvijek djeluje tim T2, a reformom je predviđen tim T1 koji uključuje stalno pristustvo liječnika, vijećnika Dželaliju zanimalo je kada će tim T1 započeti s radom.
Odgovarajući na pitanja Šibensko kninski župan Goran Pauk izrazio je svoju punu potporu izgradnji mini akumulacije za 80 korisnika. Kazao je kako su Hrvatske vode nositelj tog projekta i u njegovu realizaciju vjeruje više nego u realizaciju velikog projekta navodnjavanja Petrovog polja nositelj kojega je Šibensko kninska županija kojemu kako sada stvari stoje neće proći Studija utjecaja na okoliš jer nije moguće u okviru nje osigurati zamjenske uvjete odnosno zamjensku lokaciju za ribicu Dalmatinsku Gaovicu koja živi u izvoru rijeke Čikole i koja je stopirala cijeli projekt.
Odgovarajući na drugo pitanje župan Pauk je kazao kako prema njegovim saznanjima timovi T 1 hitne medicinske pomoći sa radom će započeti do 05. kolovoza.

Florijan Žižić iz HSP-a dr. Ante Starčević kazao je kako je Drniš bio nekada poznat po stočnom pazaru. Žižić je župana Pauka pitao je li Županija na bilo koji način pokušala oživjeti tu tradiciju. Na pitanje koje očito nije razumjela odgovorila je Marlena Floigl, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo koja je kazala kako Županija nikada nije bila organizator Stočnog sajma koji se u nekoliko navrata organizirao u Kričkama već je organizator bilo Društvo agronoma, uz županijsku financijsku pomoć. Županija je i u ovoj godini imala osiguranu financijsku pomoć za organizaciju sajma ali Društvo agronoma i stočari su izgubili interes, ustvrdila je Floigl.
Vijećnik Žižić je naravno mislio na poznati drniški stočni sajam koji se prije rata održavao u dijelu grada koji se po njemu i zove Pazar a ne na sajam u Kričkama. 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian