Počela nova školska godina, sve manji broj učenika

- 3. rujna 2018.

Početak je nove školske i pedagoške godine.  846 prvašića u Šibensko-kninskoj županiji jutros je po prvi puta sjelo u školske klupe. U odnosu na lani, čak ih je 71 manje, drugim riječima neslavni trend očite depopulacije i sve manjeg broja učenika nastavio se i ove godine.
Najpogođenija područja – otoci i Zagora.

Šibensko kninska županija ima najviše područnih škola u Hrvatskoj, a najviše u županiji drniška Osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog. Situacija nije sjajna.

OSNOVNA ŠKOLA

Područna škola u Čavoglavama od ove je godine zatvorena, područna škola “Radonić 1” nije upisala nije jednog prvašića, Pakovo Selo i Pokrovnik imaju upisane prvašiće. Gradac je najveća škola koju pohađa stotinu đaka i njena budućnost nije upitna. U  matičnu školu u  tri razredna odjeljenja u Drnišu upisana su 43 prvašića. Ravnatelj škole Saša Kolombo:

– ‘Broj učenika se zaustavio na negdje oko 630. Nemamo još uvijek točan broj jer roditelji još uvijek dolaze i odlaze, odnosno neki koji su se u svibnju prijavili da će pohađati školu nisu se pojavili. Imamo 43 prvašića u Drnišu, tri odjeljenja po 15 učenika. Najveća područna škola je Gradac, gdje je oko 100 učenika. Taj je broj konstantan, niti raste, niti pada, to je jedna prilično velika škola za koju je sigurno da se neće ugasiti. Oklaj i Drinovci stoje bitno lošije s 30 do 40 učenika manje, međutim kako se radi o različitim općinama koordiniramo međusobno kako bi se učenici zadržali u školama, nadamo se da broj više neće padati. Također važno je napomenuti da Pakovo Selo i Pokrovnik imaju po jednog upisanog prvašića’.

Drniškim učenicima čestitku je uputio gradonačelnik Drniša Josip Begonja koji u svom priopćenju navodi: Svaki početak je i težak i izazovan, zato svim učenicima u našim školama želim mnogo uspjeha i što bolje ocjene u novoj školskoj godini  te poručuje da im dobrota, prijateljstvo, ljubav, poštenje i poštivanje budu jednako važni kao matematika, fizika, engleski jezik, kemija.

Posebnu čestitku uputio je svim prvašićima koji započinju novi dio svog djetinjstva, pred kojima će se naći prve školske knjige preko kojih će stjecati nova znanja te razvijati svoje sposobnosti, ali i stjecati neka nova prijateljstva i poznanstva, navodi gradonačelnik Begonja u svojoj čestici povodom prvog dana nastave u novoj školskoj godini te se obratio i svim profesorima, nastavnicima,  učiteljima i odgojiteljima  kojima želi da ih poteškoće i izazovi ovog vremena ne obeshrabre u ostvarenju cilja, odgoja i obrazovanja sretnog i uspješnog učenika koji se razvija uz njihov poticaj i uz podršku roditelja. Jer samo znanje naših mladih može biti vjetar u leđa općeg napretka – naveo je gradonačelnik a roditeljima poručuje da sve uspjehe koje će, u novoj školskoj godini ostvariti njihova djeca, prime kao najveći Božji blagoslov koji će dijeliti u obiteljskom ozračju punom ljubavi, radosti i mira.

Gradonačelnik Begonja, zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija jutros su učenicima prvih razreda podijelili besplatne udžbenike i pribor za likovni, prigodni blagoslov svima je udijelio drniški vikar fra Dejan Međugorac a učenike prvašiće lijepom priredbom dočekali su kolege iz viših razreda.

Gradonačelnik Begonja nam je kazao:

–  ‘Na početku smo nove školske godine. Grad je, kako sam najavio prije nekih mjesec-dva, kupio knjige i trećim razredima, a u našim područnim školama u Zagori od prvog do četvrtog razreda. Nadam se da ćemo u idućoj pedagoškoj godini moći i više! Ali se nadam i da će Šibensko kninska županija pripomoći. Svi bi voljeli i da je veći broj djece koji pohađaju školu i ja se vjerujem da će se negativni trend zaustaviti i da ćemo krenuti uzlaznom putanjom. Svima sretno, uz napomenu – oprezno u prometu’.

Osnovnu školu Jakova Gotovca iz Unešića ove godine pohađati će 56 đaka, od toga je osam upisanih prvašića, četiri u Unešiću i četiri u područnom odjeljenju u Mirlović Zagori.

SREDNJA ŠKOLA

U Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš zabilježen je velik pad broja učenika, a ravnatelj Ivan Zeljko nam je kazao i o kojim se brojkama radi:

– ‘Broj učenika je u odnosu na prošlu godinu puno manji, a to je trenutno 232 učenika u cijeloj školi. U odnosu na prošlu godinu to je 30 učenika manje. Maturanata je otišlo 74, a u prve razrede je upisana su samo 44 učenika’.

Također poručio je učenicima da uče više:

– ‘Poruka je standardna, na njima je da uče! Što bolje nauče u školi bit će im bolje sutra. Kazao sam učenicima da se malo adaptiraju na novi sustav rada, jer ipak prelaze iz osnovne u srednju školu. Morati će, pogotovo gimnazijalci, zapeti da ostvare odlične rezultate. Mi ćemo se truditi s naše strane dati maksimum, a na njima je da pokušaju to znanje, koje im prenosimo, usvojiti’.

GLAZBENA ŠKOLA

Dobre vijesti stižu iz glazbene. Ravnateljica Osnovne glazbene škole Krsto Odak, Ines Topić kazala je kako se pozitivan trend porasta broja učenika nastavio i ove godine:

– ‘U glazbenu školu Drniš će ukupno sjesti 171 učenik. Naravno ta brojka se odnosi na matičnu školu u Drnišu gdje će biti 116 učenika i područnu u Kninu gdje ih je upisano 55. U Drnišu su upisana 42 prvašića, a u Kninu 19. Bilo je velikog interesa za harmoniku, ali ove godine nismo imali prostora primiti toliki broj učenika. Naravno uvijek je velik interes za klavir i gitaru, u Drnišu je 16 klavirista i 11 gitarista, a u Kninu je 5 klavirista i 7 gitarista. Mi smo i sami iznenađeni, mislili smo da je to prošle godine bio boom, ali nije izgleda da je velik interes i mi smo jako zadovoljni što ćemo i ove godine imati dva prva razreda u Drnišu.

Napomena: Zbog primjene novog zakona u školi jutros nije bilo dozvoljeno fotografirati učenike

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian