Večeras započinje Green Eye festival

- 31. kolovoza 2018.

Krkino kulturno ljeto u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ završava Green Eye II. festivalom koji će se održati ovog vikenda pod sloganom Priroda te gleda.

Green Eye festival posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta. Glavni cilj festivala Green Eye je podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta. Ove godine naglasak festivala je na uzgoju zdrave hrane.

Festival će se održati na obali ispred Muzeja grada Šibenika, a možemo reći da je ovo jedna od rijetkih manifestacija koje su kroz filmsku umjetnost posvećene zaštiti okoliša i prirode. Početak projekcija je u 20 sati, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Festival Green Eye nam je najavio umjetnički direktor Hrvoje Petek.

-Od petka 31. kolovoza, do 2. rujna 2018. u Šibeniku će se održati drugi po redu Green Eye festival. Festival je nastao na inicijativu Javne ustanove NP Krka sa željom da se postojeći program Krkinog kulturnog ljeta dodatno obogati nekim filmskim sadržajem. Obzirom da se javna ustanova bavi zaštitom biljnog i životinjskog svijeta te prirodnih ljepota Nacionalnog parka, ideja o festivalu koji bi se bavio temama ekologije nekako se nametnula sama po sebi.

Umjetnički direktor festivala kazao nam je i što možemo očekivati na večerašnjem programu.

-Prvu večer nakon kratke ceremonije otvaranja uslijedit će projekcija filma Singhampton Project, kanadskog redatelja Jonathana Staava. Moram iskoristiti priliku i najaviti gospodina Staava koji će biti posebni gost festivala. Nakon toga na programu je projekcija filma Green Lie, austrijskog redatelja Wernera Bootea.

Za subotu su najavljene projekcije filmova 10 milijardi: Što je na vašem tanjuru?, redatelja Valentina Thurna i Samo pojedi: priča o bacanju hrane redatelja Granta Baldwina. Posljednjeg dana festivala održat će se projekcije filmova Kukci, redatelja Andreasa Johnsena i film Slučaj Čokolada redatelja Benthea Forrera. Svakog dana na festivalu će se prije projekcija dugometražnih filmova održati i po jedna projekcija kratkih provokativnih reklamnih filmova Priroda govori. Radi se o filmovima Priroda govori: Dom, Zemlja i Cvijet, u kojima se u ime doma, zemlje i cvijeta obraćaju  poznati glumci Reese Witherspoon, Edward Norton i Lupita Nyong’o.

Green Eye Festivalom završava Krkino kulturno ljeto, raznoliki kulturni program koji se održava na očaravajućim pozornicama u samom Nacionalnom parku, ali i u gradovima uz Krku, kako bi lokalno stanovništvo i posjetitelji mogli uživati u zabavno-edukativnim sadržajima posvećenim zaštiti okoliša.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background