Pedeseta obljetnica smrti Ivana Meštrovića

- 16. siječnja 2012.

ivan_mestrovicPedeseta je obljetnica smrti velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, koji je umro na današnji dan 1962. godine u američkom gradu South Bendu od posljedica moždanog udara.

Rođen je 15. kolovoza 1883. godine u slavonskom selu Vrpolju, gdje su mu radili roditelji kao sezonski poljodjelci, a djetinjstvo je proveo u Otavicama gdje je i sahranjen u obiteljskom mauzoleju – crkvici Presvetog Otkupitelja. Tamo je jutros uz molitvu služeno odrješenje, a izaslanstva Općine Ružić i Muzeja Ivana Meštrovića, te mještani Otavica odjeveni u narodne nošnje položili su cvijeće. Među njima bio je i ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara.

  • Inicijativa Gradskog muzeja Drniš – Meštrovića postuhmno proglasiti počasnim građaninom grada Drniša

Prisjećajući se Ivana Meštrovića uz današnju obljetnicu, Gradski muzej Drniš (u čijem se stalnom postavu nalazi preko 50 Meštrovićevih originalnih radova) u priopćenju za javnost izašao sa inicijativom da se veliki meštar posthumno proglasi počasnim građaninom grada Drniša, čije je ime proslavio diljem svijeta.

Posjetimo lani na obljetnicu rođenja Ivana Meštrovića i u prigodi Dana grada Drniša, 16. kolovoza, u parku ispred zgrade gradske uprave postavljena je Meštrovićeva bista, rad njegova učenika akademskog kipara Ivana Mirkovića.

Prigodno obljetnicu smrti Ivana Meštrovića danas su obilježili i učenici i profesori naše srednje škole koja nosi njegovo ime. Meštroviću bili su posvećeni sati povijesti i likovne umjetnosti, te je ujedno u školskom holu postavljena izložba.

U današnjem priopćenju iz drniškog Gradskoj muzeja se ističe kako Darovnica Ivana Meštrovića hrvatskom narodu kojom sunarodnjacima poklanja svoja umjetnička djela odavno ima mitsko mjesto u našoj memoriji. “I mrtvi Meštar podijelio je sudbinu stanovnika svoga zavičaja – njegovo vječno počivalište crkvica Presvetog Otkupitelja u Otavicama svjedočanstvo je neviđenog uništavanja i vandalizma tijekom Domovinskog rata. Premda nije srušena, obeščašćena je na najgori mogući način – oskvrnućem pokojnika, čime je oskvrnuta i duša ovog naroda”, stoji u priopćenju drniškog Muzeja.

Ivan Meštrović živi danas u djelima što je ostavio ovom gradu i drniškom kraju.

Osim pedesetak originalnih radova nastalih u razdoblju od 1903. do 1958. godine Gradski muzej Drniš posjeduje i veliku količinu fotografija iz umjetnikova života kao i pisanu ostavštinu – pisma Nikoli Adžiji te mnogim uglednicima i dužnosnicima.

Postav radova Ivana Meštrovića u Gradskom muzeju posjeti godišnje nekoliko stotina gostiju, a dugoročni cilj je stvaranje muzejskog postava dostajna imena Ivana Meštrovića.

Suvremeni i potpuno redizajnirani stalni postav namjerava se realizirati tijekom ove i naredne godine. Drniš je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti s pet javnih spomenika Ivana Meštrovića. Grad Drniš nakon Muzeja Ivana Meštrovića postaje najznačajnija institucija u Republici Hrvatskoj koja skrbi o njegovim djelima.

O izvanrednom talentu Ivana Meštrovića danas svjedoče brojne knjige, monografije, rasprave i katalozi.

  • Obnova Meštrovićevih zapuštenih objekata u Otavicama samo 1,5 milijuna kuna

Valja uz 50 obljetnicu smrti najvećeg hrvatskog kipara kazati da još uvijek u Otavicama stoje ne obnovljene zgrada osnovne škole i takozvana antimalarična ambulanta. Zaštićeni spomenici kulture u državnom vlasništvu koji su izgrađeni prema zamisli velikog kipara.

Oba su objekata uništena tijekom okupacije Otavica i ni 16 godina od oslobođenja cijelog drniškog kraja nisu ušli u obnovu. Potpuno su zapušteni i izloženi propadanju.

Po zahtjevu petropoljske općine napravljen je projekt obnove oba objekata ukupno vrijedan milijun i 100.000 kuna, za što većini sredstva očekuje se da će osigurati država pa je projekt i prijavljen na natječaj Ministarstva kulture za projekte čija bi se obnova sufinancirala iz ovogodišnjeg proračuna.

Za obnovu ova dva devastirana Meštrovićeva objekata, unatoč skromnim proračunskim sredstvima Općina Ružić u ovoj godini planira izdvojiti 150.000 kuna.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background