Partnerstvo HDZ-a i SDSS-a krivo za neravnopravni položaj općina u zaleđu županije

- 2. lipnja 2011.

branko_dzelalijaNa neravnopravni i diskriminirajući položaj općina u zaobalju Šibensko-kninske županije na konferenciji za novinare županijskog HSP upozorio je načelnik Općine Unešić Branko Dželalija, koji smatra da je razlog tomu političko partnerstvo HDZ i SDSS.

Na konferenciji je bio nazočan i predsjednik županijske organizacije HSP Ivica Ledenko i  vijećnica ove stanke u Županijskoj skupštini Sanja Radić Jakoš.

Načelnik Dželalija ističe kako je Općina Unešić jedna od rijetkih općina u zaobalju županije unatoč brojnim infrastrukturnim problemima na prima nikakvu direktnu potporu iz državnog proračuna.

– Prilikom odabira projekata iz natječaja raznih ministarstava i fondova ne prolaze projekti Unešićana dok istodobno novac dobivaju projekti iz općina s većinskim srpskim stanovništvom,  a sve zbog trgovačkog sporazuma HDZ i SDSS. Najbolji je primjer iz prošlog mjeseca kada su objavljeni rezultati natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje su Općini Unešić odbijeni projekti štedne rasvjete  i sanacije divljih odlagališta otpada, a takvi projekti odobreni su općinama  Kistanje i Biskupija a ista tvrtka radila je projekte za sve tri općine, istaknuo je Dželalija.

Ujedno upozorava kako u Općini Unešić  još uvijek 50 posto niskonaponske mreže nije rekonstruirano zbog čega se iz općinskog  proračuna godišnje troši 150.000 kuna za održavanje javne rasvjete. Nadalje 30 kilometara nerazvrstanih cesta nije asfaltirano, od 16 naselja općine pet je bez opskrbe vodom iz vodovodne mreže. Istaknuo je i nedostatak dječjeg vrtića, te javnih autobusnih linija. Prema Šibeniku postoji samo jedna,  a Drnišu niti jedna.

– Nagomilane probleme općina ne može sama riješiti bez razumijevanja Šibensko-kninske županije i Vlade RH, kazao je načelnik Unešića.

Istodobno, tvrdi Branko Dželalija, slični problemi se rješavaju u općinama  s većinskim srpskim stanovništvom,  što sve rezultira daljnjim osipanjem stanovništva s prostora Zagore. Prije 20 godina, 1991. godine, na tom prostoru je živjelo 3700 stanovnika, 2001. godine 2160, a prema još neslužbenim podacima u 2011. godini svega je 1700 stanovnika.

– Držimo da upornim guranjem RH u Europsku uniju ovaj neravnomjerni razvoj bit će još veći  i dovest će do nestanka stanovništva u općinama poput unešičke složili su se i ostali HSP-ovci na današnjoj konferenciji za novine održanoj u Šibeniku.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background