Nova mapa pjesnika Galića i slikara Botteri Dinija bit će u Zagrebu darovana sv. Ocu Benediktu XVI.

- 2. lipnja 2011.

U čast apostolskog pohoda sv. Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj akademski slikar Josip Botteri Dini i pjesnik Miljenko Galić objavili su još jednu zajedničku pjesničko grafičku mapu, “Mistici i zvijezde – Sacra conversazione”.

Riječ je o petom zajedničkom radu dvoje umjetnika, čija je plodna suradnja započela 2003. godine kada je, prilikom posjete pape Ivana Pavla II. Dubrovniku, svjetlo dana ugledala prva zajednička mapa i zbirka pjesama “Wojtyline obale” koja je doživjela tri izdanja.

Primjerak najnovije umjetničke mape sadrži tri Galićeve duhovne zavičajne pjesme Visovački notturno, Prizrak Božića i Karol Wojtyla, popraćene trima Botterijevim grafikama prepoznatljivog kolorita jednog od najpoznatijih majstora sakralne umjetnosti.

– Već godinama se oglašavamo bienalno, našim duhovnim suglasjima, koje povjeravamo jedan drugome u dugim razgovorima i tako artikuliramo nešto što bi bilo na tragu mojeg zapisa i meštrove poruke iluminacije. Triptih je ovoga puta ogrnut nebom, jer nisi u svijetu uživao ako se ne okruniš zvijezdama i ne zanosiš se Bogom kao bogataš zlatom i kraljevi žezlom. U civilizaciji buke svoju duhovnost gradim iz mojih zavičajnih, a posebno visovačkih tišina jer nismo slučajno bačeni u svijet nego smo položeni uz zipku kuće. Sklon sam molitvenoj intonaciji. Zato Visovački notturno, zbog kršćanske mistike. Krećem iz numinoznosti Božje, gdje mi je Bog krilo noći, kazao je Galić.

Suglasje riječi i slike, pogođeni su ponovno u najnovijoj mapi, koja će biti darovana papi Benediktu XVI. povodom njegovog prvog posjeta našoj zemlji. Posebno dojmljiva je grafika noćnog obzorja nad Visovcem, ali i portret novog blaženika Ivana Pavla II.

– Zajednički osjećamo svete teme, darovano nam je prijateljstvo i duhovna srodnost iz čega smo propjevali, ja slikarski a Miljenko pjesnički. U duhovnom smislu ovo je noćna zbirka. Sjećajući se “Tamne noći duše” Ivana od Križa i gledajući Visovac noći, te gledajući raspelo na oltaru Gospe Visovačke, a kojemu se divio i sam Meštrović, meni se rješenje za Visovački notturno samo nametnulo u prizoru križa koji se diže nad franjevačkim otočićem, nad gudurama gdje Krka traži svoj put i samostanom koji zajedno sa svojim čempresima pjeva Bogu pjesmu pohvalnu pa je i ovo naše djelo pjesma pohvale Bogu Stvoritelju. Naš napor i našu zajedničku molitvu koju predstavlja ova zbirka dopunjuje tekst Liliane Domić, rekao je Botteri Dini.

Domić piše o govoru slikara i slikama pjesnika u autorskom poliptihu s posvetom misticima,

– Sacra conversazione proširena od umjetnika k vjeri, od vjernika k umjetnosti koja nalazi smisao u prispodobama Novog zavjeta, u životima svetih, u simbolici liturgije. Botteri Dini obrađuje tri ikonografska prizora: fokusira Visovačku Gospu, Bogorodicu na prijestolju. S lijeve i desne strane Gospina trona su Sv. Ivan Krstitelj i Sv. Franjo, to je taj prizor poznat kao Sacra conversazione. Drugi je prizor određen krajolikom s obrisima Visovca koji obuhvaća sve; vremenitost i vječnost jer se nad krajolikom uzdiže glava raspetog Krista. Božje lice nad vodama. Slijedi portret Blaženoga pape Ivana Pavla II., napisala je Domić naglašavajući kako Galićevi stihovi svjedoče izvjesnu pretvorbu slika u sažeti govor pojmova, gdje krajolik Krke i oko Krke postaje sluhu dostupan. Krećući od predmetnog u konačnici stiha progovara o vjeri i vjerovanju.

– Prebiranje i reduciranje lijepih riječi je nešto u čemu je Galić majstor. Mudrost, sažetost i duboka smislenost njegove poezije u stihovima Prizrak Božića dostiže redukcionističko savršenstvo smatra Domić.

Nakladnici mape u ograničenoj nakladi su Franjevački samostan Visovac i zagrebačka galerija Laudato corde.

notturno

prizrak_bozica

woytila


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian