‘Ovo što radite sjajan je pozitivan primjer svima’ – poručio župan Goran Pauk mladim poljoprivrednicima sa drniškog područja

- 25. rujna 2020.

Župan Goran Pauk, sa suradnicama, posjetio je tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojih su vlasnici mladi poljoprivrednici, korisnici županijskog Programa razvoja poljoprivrede, te im uručio ugovore o subvencioniranju.

Župan je najprije obišao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Barišića u Kričkama, mladog poljoprivrednika, uzgajivača rezanih gerbera, koji je 2016. godine preuzeo

gospodarstvo od oca. Obitelj Barišić se do prije nekoliko godina bavila proizvodnjom voća, povrća i smilja. Zbog otežanog plasmana smilja na tržište, svoje su znanje i resurse uložili u profitabilniju granu poljoprivrede – cvjećarstvo, te su trenutno jedini proizvođači rezanog cvijeća u županiji. U podizanje nasada i opremu plastenika uložili su preko 100.000,00 kn vlastitih sredstava, a Šibensko-kninska županija subvencionirala ih je u iznosu od 30.000,00 kuna.

 

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Umljanovićima, mlada novopečena poljoprivrednica Ivana Mešin bavi se uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Ova majka dvije djevojčice prošle je godine napustila siguran posao u trgovini i s jednom kravom u vlasništvu hrabro se odlučila za poljoprivredu kao osnovnu djelatnost. Šibensko-kninska županija je podržala ju je i sufinancirala izgradnju štale u kojoj je trenutno šest krava, a s 11.100,00 kuna Županija ove godine Ivani Mešin sufinancira kupnju još dvije krave i opreme za mužnju.

 

Dvadesetčetverogodišnji Mateo Begonja ove je godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo specijalizirano za proizvodnju goveđeg mesa. Kreditnim zaduženjem ovaj je mladi poljoprivrednik kupio šest junica i jednog bika pasmine Salers koja ima odlične tovne osobine i koja je idealna za uzgoj na našem području. Županija je s 30.000,00 kuna sufinancirala kupnju dodatnih grla te je na farmi iznad Sedramića na Moseću trenutno 11 junica i jedan bik, te pet grla mliječnih krava.

 

Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1.540.000,00 kuna isključivo za sufinanciranje aktivnosti i projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i trgovačkih društava registriranih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.  Na raspisani Javni poziv ove je godine pristiglo 128 zahtjeva. Do sada ih je obrađeno 79, od kojih je 75 zahtjeva odobreno i za njih je izdvojeno 793.147,50 kuna.

„Prepoznali ste poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini sa svojom djecom, zato mi je iznimno drago što ovim poticajem možemo pomoći u realizaciji vaših planiranih aktivnosti. Ovo što radite sjajan je pozitivan primjer svima“, kazao je župan Pauk i poželio im uspjeh u daljnjem radu.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian