Ove subote u emisiji “Kamen na kamenu” gostuju pčelari

- 12. veljače 2016.

Foto: arhiva

U novoj emisiji Kamen na kamenu donosimo priče o ekološkom uzgoju pčela i što sve drniški pčelari proizvode.

Miljenko Čavlina vlasnik obiteljskog obrta Prominka iz Marasovina zajedno sa suprugom Marijom počeo je sa 5-6 košnica, a danas ih imaju oko 130. Osim meda od različitog bilja (vrijeska, drače, kadulje, bagrema…) bave se i proizvodnjom propolisa, mednih likera, te octa od meda – ekološkog pripravka bogatog vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinima, karotenom itd. kojeg su u suradnji s Veleučilištem Marko Marulić iz Knina proizveli i prvi u Europi registrirali. Na ideju za proizvodnju ovog jedinstvenog pripravka došla je supruga:
„Kako moja supruga puno čita, pročitala je negdje o 200 godina starom receptu kojeg su radili Japanci i Česi. Kad smo znanost pitali kazali su da ne ulazimo u to, ali supruga je bila uporna. Na kraju su svi bili oduševljeni.” kazao je Miljenko Čavlina.

Povratnik iz Njemačke Berislav Goreta pčelarstvom se počeo baviti iz hobija dok je živio u Njemačkoj gdje je pohađao i tečaj o pčelarstvu. Danas živi u Kadinoj Glavici gdje sa suprugom proizvodi med, propolis ali i jedinstveni med s propolisom. Uz to posebna strast mu je izrada svijeća od pčelinjeg voska.
O razlici u bavljenju pčelarstvom u Hrvatskoj i Njemačkoj kaže da je velika: “U Njemačkoj sam imao 15-16 košnica bio sam član Udruge pčelara te Pčelarskog saveza. Med sam prodavao i na kućnom pragu i u trgovinama, dok to ovdje nije slučaj.”

Emisiju Kamen na kamenu možete poslušati ovu subotu 13. veljače od 13.30 sati u programu Radio Drniša odnosno u repriznom terminu nedjeljom od 16.15 sati.

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background