Ove nedjelje, 02. travnja u Otavicama bogati program ‘Dana kršćanske kulture’

- 31. ožujka 2017.

U sklopu Dana kršćanske kulture, u nedjelju 02. travnja, u Crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama održat će se križni put, sveta misa i prigodni kulturni program.

Ovogodišnji križni put je ujedno i Dekanatski križni put za mlade Drniškog dekanata koji obuhvaća župe Drniš, Gradac, Siverić, Miljevci, Kljaci, Kadina Glavica, Ogorje, Zlopolje, Crivac, Mirlović Zagora i Konjevrate.

Početak je u 10 sati i 30 minuta. U intimnom okruženju Meštrovićevog kamenog zdanja, koje je u Domovinskom ratu i samo proživjelo svoj Križni put, posjetitelji će kroz razmišljanja o Kristovom putu prema Kalvariji imati prigodu na poseban način obogatiti duh i proširiti spoznaju o vlastitoj nutrini. Križni put, koji će predvoditi fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac, uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje u podnožju Glavice, a završava na njenom vrhu na kojemu se nalazi crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović. Sudjeluju: KUD “Sveti Ilija” – Kljaci i Folklorni ansambl Etno udruge “Petrovo polje”.

Potom od 12:00 sati slijedi predavanje „Meštrovićeva uspomena svome kraju” koje će održati Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović.
Mnoga su mjesta u Meštrovićevim zavičajnim Otavicama označena njegovim životom i umjetničkim djelovanjem. Kraj je to u kojemu je odrastao i u koji se neprestano vraćao, crpeći snagu i inspiraciju. Petrovo polje dandanas čuva uspomenu na Ivana Meštrovića. Prepoznajemo je u obiteljskoj kući na Banovači koju je podigao svojim roditeljima 1912. godine te u osnovnoj školi i antimalaričnoj stanici u neposrednoj blizini, objektima koji su izgrađeni njegovim marom i zalaganjem (1930.–1932.). Njegovu prisutnost ponajviše osjećamo u obiteljskoj grobnici na Paraćevoj glavici gdje vječno počiva zajedno s najbližim članovima obitelji, s pogledom na obronke Svilaje na kojima je proveo djetinjstvo. Predavanje je posvećeno upravo Meštrovićevoj obiteljskoj grobnici – crkvi Presvetog Otkupitelja, s naglaskom na arhitekturi, umjetničkom izričaju i ikonografskom konceptu crkvice kraj Otavica.

Nakon toga najavljen je i koncert „Molitva Gospi” od 12 sati i 30 minuta u izvedbi Mješovitog katedralnog zbora iz Šibenika.
Zbor redovito uzveličava nedjeljnu liturgiju u katedrali sv. Jakova kao i sve veće blagdane kako u crkvama na području župe sv. Jakova, tako i na liturgijskim slavljima diljem domovine. Osim u Šibensko-kninskoj županiji zbor je cjelovečernjim koncertima gostovao i u drugim hrvatskim gradovima ali i šire. Redovito sudjeluje u manifestaciji Otvorite vrata Božiću, Danima kršćanske kulture i dr. Zbor okuplja sve one koji svojim glasom služe Bogu u najsvetijem činu – sv. Misi. Pjesma nas obogaćuje, jer nas približava jedne drugima i Bogu. Godine 2015., zbor je proslavio 90-tu obljetnicu. Zborom je punih pedeset godina ravnao i kao zborovođa i kao orguljaš don Josip Veljko Jadronja. Kroz rat mu se nakratko pridružuje MO Nikola Bašić da bi od rujna 2005. godine zbor preuzela prof. Jelena Mikulandra uz orguljsku pratnju g. Rafaela Lovrića Caparina i Nikolu Lovrića Caparina.

  • Napomena:

Prijevoz iz Šibenika s polaskom u 9:30 s nove tržnice (kod Jadranske banke).
Prijevoz iz Splita s polaskom u 9:15 s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian