Otvorena staza s prekasnim pogledom na Ključicu

- 13. studenoga 2014.

Foto: Tome

Drniško područje sa svojim kulturno povijesnim i prirodnim posebnostima sve više se otvara turistima. Donedavno obrasla i nepristupačna staza koja vodi do vidikovca s kojeg puca pogled na utvrdu Ključica, smještenu na desnoj strani kanjona Čikole, nedaleko sela Ključa na Miljevačkom platou, po kojoj je ovo selo i dobilo naziv, sad je otvoren za sve namjernike . Projektom je uređena pristupna pješačko-poučna staza duga oko 1600 metara, koja završava s prekrasnim vidikovcem na samu utvrdu Ključica i okolno područje sa rijekama Čikolom i Krkom. Na vidikovcu s nadstrešnicom je i klupica za odmor, a postavljaju se i info ploče gdje će posjetitelji moći dobiti sve informacije o samom lokalitetu, rijekama Čikoli i Krki i NP Krka. Radovi na sanaciji i uređenju ove staze koje su izvodili djelatnici Građevinskog obrta Spahija trajali su 60-tak dana. Vrijednost radova je nešto više od 350.000 kuna, od toga iznosa Nacionalni park Krka projekt je sufinancirao sa 250.000 kuna , a ostalo zajednički partneri na projektu Grad Drniš, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Drniša i drniški Gradski muzej. Na otvaranju staze nazočili su gradonačelnik Josip Begonja sa suradnicima, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić, zamjenik ravnatelja JUNP Krka Marin Malenica , direktorica TZ Grada Drniša Josipa Čupić i Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš .

 

Foto: Tome

Utvrde Ključica smještena na hrbatu padine prema Čikoli upravo je zahvaljujući svojoj nepristupačnosti ostala najbolje sačuvana, a ujedno je najveća srednjovjekovna utvrde,od pet smještenih na drniškom prostoru koje su bile u posjedu velikaške obitelji Nelipić – Nečven,Bogočin i Kamičak na rijeci Krki , te Ključica i drniška Gradina na Čikoli. Njihova primarna zadaća bila je obrambena .

Nelepići su podigli Ključ ili Ključicu u 14. st. da bi kontrolirali mletačku trgovinu iz Šibenika sa zaleđem i Bosnom. Na Čikoli (Poljšici) bio je most gdje su Nelepići naplaćivali carinu. Ključica nije izgubila na važnosti nestankom Nelepića. Turci su je osvojili 1546. i ostali u njoj sve od 1648. i Kandijskog rata kad su iz nje protjerani. Od tada utvrda nije u funkciji.

 

Foto: Tome

 

Započetim arheološko-konzervatorskim istraživanjima na utvrdi Ključica što se odvijaju pod nazorom Gradskog muzeja Drniš želi se istražiti kulturno povijesni sloj ,te konzervirati i djelomično restaurirati zidine utvrde, kako bi se turistički revalorizirala što zanima i Grad Drniš i JUNP Krka. Utvrda je registrirani zaštićeni spomenik hrvatske kulturne baštine.

Foto: Tome

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Davor Jakelić


Thumbnail
Prethodna objava

Dario Lapić


Thumbnail

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background