Žustra rasprava o drniškom proračunu na relaciji oporba – vlast (audio)

- 25. listopada 2016.

Sinoć je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša.

Većinom glasova usvojen je Izvještaj o izvršenju proračuna Grada Drniša za razdoblje od siječnja do lipnja 2016. godine.
Tri vijećnika HNS-a glasovala su protiv, jedan vijećnik HSLS-a ostao je suzdržan.

U raspravi po ovoj točki dnevnog reda zaiskrilo je između vijećnice Vlatke Duilo (HNS) i gradonačelnika Drniša Josipa Begonje (HDZ).

Retorika se značajno pooštrila vjerojatno u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora.

Uvodno pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivana Sučić je obrazložila:
{play}images/audio2/sucic_proracun_.mp3{/play}

Prva za riječ u raspravi javila se Vlatka Duilo a koja se osvrnula na prihode i rashode gradskog proračuna unatrag dvije godine kako bi prikazala da se prihodi proračuna iz godine u godinu smanjuju a rashodi se povećavaju. Prije svega još je jednom izrazila nezadovoljstvo materijalima koje gradski vijećnici dobivaju na uvid:
{play}images/audio2/duilo_proracun_1.mp3{/play}

Što se prihoda tiče kronološki je prikazala trendove od 2014. godine.
Navela je kako su prihodi u prvih šest mjeseci 2014. godine bili 14 milijuna 364 tisuće i 500 kuna a izvršenje je bilo 10 milijuna 712 tisuća 434 kune dakle ostvaren je minus od 16,6 posto ili 4 milijuna 58 tisuća 954 kune.
U 2015. godini tekući plan prihoda za prvih pola godine bio je 16 milijuna 890 tisuća kuna dok izvršenje je iznosilo 13 milijuna 917 tisuća 468 kuna što je 17,6 posto ili 2 milijuna 972 tisuća i 531 kunu manje.
Tekući plan za čitavu 2015. godinu bio je 33 milijuna 346 tisuća i 800 kuna a izvršenje je na koncu iznosilo 28 milijuna 499 tisuća 726 kuna što znači ostvareno je 85,4 posto od planiranih prihoda odnosno ukupno minus 4 milijuna 847 kuna.

Ovakav trend nastavlja se i u 2016. godini. Tekući plan za 2016. godinu iznosi 38 milijuna 590 tisuća kuna odnosno do 30. lipnja trebalo je ostvariti 19 milijuna 295 tisuća kuna prihoda. Izvršenje 15 milijuna 293 tisuće 928 kuna, odnosno 79,2 posto što je minus od 4 milijuna i tisuću kuna, kazala je Vlatka Duilo te dodala da je u prvih šest mjeseci 2014. godine izvršenje prihoda realizirano u visini od 83%, u 2015. godini u istom periodu izvršenje je bilo 82% a za prvih šest mjeseci ove godine 73 %.

Duilo je ustvrdila da se prihodi proračuna iz godine u godinu smanjuju a planirani su sve veći i veći.

Potom je ukazala na trendove po pitanju rashoda.
Do 30. lipnja 2014. godine realizirani su u visini od 94%, u 2015. godini povučena je ručna kočnica pa su iznosili 73%, a do 30. lipnja ove godine 92%.

Osvrnula se i na rashode koji iz godine u godinu rastu a u pravilu su, rekla je, tekuća potrošnja.
Uvećani su iznosi koji se izdvajaju za plaće zaposlenika, za utrošak energije, reprezentacije, službenih putovanja, stručnog usavršavanja zaposlenika, a smanjene su naknade građanima i kućanstvima u novcu, donacije udrugama građana, potpore studentima nije bilo, one jesu isplaćene studentima ali su prenesene u slijedeću proračunsku godinu a poanta je da gradska uprava sve više sama sebi postaje svrha – kazala je Vlatka Duilo:
{play}images/audio2/duilo_proracun_2.mp3{/play}

Rashodi po stavci reprezentacije u prvih šest mjeseci 2015. godine iznosili su 35 tisuća 280 kuna a u prvih šest mjeseci ove godine 41 tisuća 767 kuna.
Nije možda riječ o velikim novcima, istaknula je Duilo ali istovremeno realizirane subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima za prvih šest mjeseci ove godine iznosile su 5 tisuća 316 kuna a od smiješnih 70 tisuću kuna koje su namijenjene za izvršenje programa poticanja poljoprivrede i turizma potrošeno je čitavih nula kuna kazala je Vlatka Duilo:
{play}images/audio2/duilo_proracun_2a.mp3{/play}

Istaknula je da su smanjeni pak izdaci za socijalnu zaštitu i naknade građanima i kućanstvima jer su prošle godine iznosile 320 tisuća kuna a ove godine 296 tisuća kuna. Iznos udrugama građana sa 440 tisuća kuna smanjen je na 355 tisuća kuna.
Na koncu je zaključila:
{play}images/audio2/duilo_proracun_2b.mp3{/play}

Riječ je o konsolidiranom proračunu upozorio je gradonačelnik Drniša Josip Begonja. Što znači da se iskazani prihodi i rashodi ne odnose samo na Grda Drniš već su uključeni i svi proračunski korisnici – Gradski muzej Drniš, Dječji vrtić, Javna vatrogasna postrojba, Pučko otvoreno učilište i Narodna knjižnica Drniš sa svojim prihodima i rashodima.
2014. godine je prva porezna stopa poreza na dohodak smanjena sa 15 na 12 posto a to je jedini značajniji proračunski prihod jedinice lokalne samouprave i smanjiti tri postotna poena imalo je odraza ne samo na proračun Grada Drniša nego i na druge proračune – kazao je gradonačelnik Josip Begonja i dodao:
{play}images/audio2/begonja_proracun_1.mp3{/play}

Gradonačelnik se referirao i na tvrdnju da u 2015. godini nije isplaćena stipendija studentima te na isplate potpora poljoprivrednicima i kazao:
{play}images/audio2/begonja_proracun_2.mp3{/play}

Na koncu gradonačelnik Begonja je istaknuo:
{play}images/audio2/begonja_proracun_3.mp3{/play}

Duilo je u raspravi nakon toga kazala da proračun nije prepisan jer da je onaj iz 2015. u odnosu na godinu ranije narastao za 6 milijuna kuna bez obzira na mjere Vlade koje je gradonačelnik naveo. Te je rekla: 
{play}images/audio2/duilo_proracun_3.mp3{/play}

Retorika se potom na sjedici Gradskog vijeća sinoć dodatno zaoštrila. Gradonačelnik Begonja:
{play}images/audio2/begonja_proracun_4.mp3{/play}

Za govornicu je potom ponovno izašla HNS-ova Vlatka Duilo:
{play}images/audio2/duilo_proracun_4.mp3{/play}

Nakon rasprave između vijećnice Vlatke Duilo i gradonačelnika Josipa Begonje sa konkretnim prijedlogom kako pomoći poljoprivrednicima za govornicu je izašao HSLS-ov Ivica Kosor:
{play}images/audio2/kosor_proracun.mp3{/play}

Gradonačelnik Begonja je uvažio sugestiju vijećnika Kosora:
{play}images/audio2/begonja_proracun_5.mp3{/play}

Kako smo uvodno kazali Izvještaj o izvršenju proračuna Grada Drniša za razdoblje od siječnja do lipnja 2016. godine usvojen je većinom glasova. Tri vijećnika HNS-a glasovala su protiv, jedan vijećnik HSLS-a ostao je suzdržan.

 foto:ARHIVA Radio Drniša

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian