Osnaživanje žena u ruralnim sredinama

- 31. srpnja 2012.

U okviru projekta „Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – Osnaživanje žena u ruralnom društvu” u Drnišu održana je uspješna radionica ,kojoj je uz 30- tak predstavnika udruga s prostora Dalmacije koje se bave rodnom ravnopravnošću i ruralnim razvojem ,sudjelovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a nazočili su i dogradonačelnica Drniša Vlatka Duilo i načelnik Općine Promina Paul Cota.

Projekt je prezentirala Aleksandra Janjić ,voditeljica drniškog ureda Organizacije za građanske inicijative – OGI ,koja provodi projekt u partnerstvu s Institutom za demokraciju i posredovanje iz Albanije, Agencijom za suradnju, edukaciju i razvoj iz BIH te Centrom za ruralne studije i međunarodnu poljoprivredu iz Španjolske . Projekt je financiran od strane EU , a svrha mu je definiranje potreba i mogućnosti žena u ruralnim područjima , jačanja uloge žena u programima ruralnog razvoja i poboljšanja pristupa žena razvojnim programima u lokalnim zajednicama. Očekuje se da će projekt doprinijeti , umrežavanju udruga koje se bave promocijom ravnopravnosti spolova i ruralnim razvojem na Zapadnom Balkanu, te formiranju regionalne i nacionalnih mreža za ruralni razvoj,kazala je Aleksandra Janjić.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić govorila je o svojim zapažanjima o položaju žena u ruralnim područjima kroz susrete sa ženama koje žive u tim područjima ,naglasivši kako tek 20 posto žena iz ruralnih područja zaposleno,a više od 50 posto ostaje u kod kuće kao domaćice. Istaknula je institucionalnu potporu koju njezin Ured daje projektu te navela kako u pojedinim regijama postoji veći senzibilitet za aktivnosti ruralnih žena kojima i lokalna vlast treba pružiti potporu. Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan, a uključuje rad u kućanstvu, obiteljske obveze, rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Žene su često diskriminirane, ne ostvaruju sve mogućnosti obrazovanja, velik problem predstavlja nedostatak dječjih vrtića i infrastrukture, loša prometna povezanost i zdravstvena skrb u seoskim područjima. Bez razvijenog sela nema ni razvijenih urbanih sredina ,kazala je pravobraniteljica Ljubičić.

Sudionici rasprave govorili su o problemima s kojima se suočavaju žene u ruralnim područjima, ali i o primjerima dobre prakse.

OGI_radionica_1

OGI_radionica_2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian