Među poreznim dužnicima poduža lista i Drnišana

- 3. kolovoza 2012.

porezna_listaTema dana i dalje je lista dužnika koju je objavila Porezna uprava Ministarstva financija, s popisom pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi od 115 poduzeća iz Šibensko –kninske županije je i 13 sa sjedištem na drniškom prostoru. Među njima najveći dužnik je tvrtka koja ima prijavljeno sjedište u Drnišu ,čiji vlasnik ima u posjedu neke od nekretnina nekadašnjeg „Mesoprometa” ,no ovdje ne proizvodi. Riječ je zadarskoj „Dalmacija-riba” ,proizvođaču popularnih sardina „Eva” koja državi duguje 6 milijuna i 750 000 kuna. Slijedi „Mikrosiverit –Za dom „ sa tri milijuna i 400.000 kuna a najveći dug se odnosi na dug doprinosa za obvezna osiguranja i porez na dodanu vrijednost. Proizvođač namješta „Unešić drvomasiv” ,tvrtka koja je otvorila prvi proizvodni pogon u drniškoj Zagori u Nevestu državi duguje dva milijuna i 278 000 kuna. Na listi dužnika je i nekadašnji drniški prijevoznik „Drništrans” ,poduzeće u stečaju čiji dug za doprinose narastao je na milijun i 419 000 kuna.

Na listi dužnika nalazi se i tvrtka naziva „Pepe” sa sjedištem u Drnišu registrirana 1991. godine za djelatnost putničkih agencija, koja duguje milijun i 419 .000 kuna poreza na dobit. Među dužnicima sa milijunskim iznosom sa drniškog područja je i izvjesna tvrtka Repus sa sjedištem u Kadinoj Glavici registrirana 2001. godine za proizvodnju građevna stolarije. 707.000 kuna dug je tvrtke „Žito-promet” drniškog proizvođača kruha i pekarskih proizvoda, a nešto manje duguje tvrtka „Amozona” sa sjedištem u Drinovcima osnovana za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mijenja. Oko pola milijuna duga prema državi ima i „Aleksići” poljoprivredna zadruga iz Pokrovnika, poduzeća za izradu zemljanih radova „Eurokop” iz Kričaka i „Uspon” iz Gradaca koja je registrirana 2001. za uslužne djelatnosti , te drniška prijevoznička kuća „Ines tours”, a najmanji dug od 332.000 kuna ima tvrtka „Nicol” iz Biočića , a registrirana 2003. godine kao turistička agencija ,a kao osnovna djelatnost naveden je popravak i održavanje brodova i čamaca.

Da nije bilo javne objave dužnika ne bismo ni znali da na ovom području imamo tvrtke registrirane za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mijenja, za popravak brodova i čamaca,njih čak nekoliko za turistička putovanja . Inače listu dužnika pravnih osoba u Šibensko-kninskoj županiji predvodi šibenski Autotransport s poreznim dugom od gotovo 60 milijuna kuna.

Na listi fizičkih osoba, koje obavljaju neku djelatnost, a koji su dužni državi više od 100 tisuća kuna prvi je u cijeloj državi Mirko Rapić iz Žaborića čiji dug, iz djelatnosti popravka i održavanja brodica, iznosi čak 41 i pol milijun kuna. Na toj listi među obrtnicima s drniškog područja najveći je dužnik Josip Vrabatović iz Umljanovića ,instalater centralnog, solarnog, električnog i plinskog grijanja čiji dug iznosi nešto više od milijun i 800.000 kuna. Uz njega od obrtnika dužnici s dugom većim od pola milijuna kuna su autoprijevoznik Damir Grcić iz Badnja s dugom od 792.323 kuna i građevinar Boško Rajčić iz Unešića s dugom od 612 000 kuna.

Među građanima, u Šibensko kninskoj županiji najveći je dužnik Branko Papak iz Kričaka s dugom za porez od milijun i 700 000 kuna. Riječ je o vlasniku tvrtke „Eurokop” također dužnika, koja uz prijevoz tereta bavi se i izgradnjom objekata niskogradnje, rušenjem građevinskih objekata i zemljanim radovima. Među građana koji državi duguju više od 15 000 kuna je 1398 osoba iz Šibensko-kninske županije, s među njima čak 171 građanin s drniškog područja , od koji poveći broj ima dug veći od 100.000 kuna a mahom je riječ o vlasnicima propalih obrta ,trgovina ,ugostiteljskih i drugih objektima.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background