Održana akcija „Manje oružja,manje tragedija“

- 29. siječnja 2014.

Snijeg nije danas omeo preventivnu kampanju ‘Manje oružja, manje tragedija’ kojom Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja.
Hrvatski centar za miniranje i Policijska uprava Šibensko-kninska, javnom prezentacijom u središtu Drniša informirali su građane o opasnostima od mina, oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Foto: Nino Matić

Statistički pokazatelji na nivou naše države ,a isto tako na našem području upućuju na učinkovitost ove kampanje ,kazala je Marica Kosor glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske gostujući u našem programu, te dodala kako od početka kampanje 2007. godine do kraja prošle godine na našem području prikupljenu se znatne količine oružja ,i to 52 komada automatskog oružja,890 komada rasprskavajućeg oružja mahom ručnih bombi,12komda pušaka i pištolja,preko 74 tisuće komada raznog streljiva i 470 kilograma eksploziva.

Marica Kosor je upozorila kako unatoč učinkovitosti kampanje „Manje oružja,manje tragedija” još uvijek pronalazimo odbačeno oružje, streljivo i eksplozivne tvari na otvorenim prostorima. Zadnji slučajevi zabilježeni su u Šibeniku prošlog tjedna kada je u borovoj šumi u otpadu , te na otvorenom prostoru kod Čiste Male pronađeno nesavjesno odbačeno oružje i streljivo. Pozvala je građane da dragovoljno predaju oružje jer akcija „Manje oružja,manje tragedija” i dalje traje .Građani imaju mogućnost u neograničenom vremenu policiji predati oružje koje nezakonito posjeduju. Nakon odluke o dragovoljnoj predaji oružja potrebno je nazvati policiju na broj 192 . U tom slučaju policijski službenici protiv građana neće pokretati prekršajne niti kaznene postupke. Valja posebno istaknuti kako je posjedovanje oružja , u koje se ubraja i lovačko,bez isprava, kazneno djelo za koje je propisana kazna i do tri godine zatvora.

U sklopu današnje kampanje u Drnišu ,ekipa Hrvatskog centra za razminiranje Drnišane je informirala o minskim opasnostima te okupljenim građanima podijelila prigodni promidžbeni materijal. Istodobno policijski pirotehničari i interventni policajci objašnjavali su građanima kako se trebaju ponašati kad pronađu minsko eksplozivna sredstva, te prezentirali rad protueksplozijske službe, kao i naoružanje Interventne jedinice policije.

Gotovo svakodnevna edukacija građana o opasnostima od mina utjecala je na smanje broja stradalih od mina, kazao je za Radio Drniš Dražen Šimunović načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama Hrvatskog centra za razminiranje.

-Od 1991. godine na području Šibensko-kninske županije bilježe se 93 nesreće od minsko eksplozivnih sredstva, u kojima je stradalo 140 ljudi od toga 27 smrtno , a teške tjelesne ozljede dobilo je njih 99.Lani na prostoru Županije nije bila zabilježena niti jedna nesreća, kazao je Šimunović .Upozorio je da još uvijek 37,4 km2 je minski sumnjivog je prostora u Šibensko-kninskoj županiji, od čega 16,4 km „ otpada na Grad Drniš. Na opasnost od mina Drnišane upozorava 450 postavljanih tabla kojih je u cijeloj županiji 994.

Foto: Nino Matić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background