Odgojiteljice iz Drniša na skupu u Splitu: ‘Zakon ZA jednakost”

- 28. travnja 2022.

Velik broj odgojitelja, stručnih suradnika, znanstvenika, ali i roditelja djece predškolske dobi, na inicijativu pet strukovnih udruga i četiri najveća sindikata okupio se jučer na  trgovima hrvatskih gradova te su poslali poruku Ne želimo ovakve izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, želimo ”Zakon ZA jednakost”.

Na skupu u Splitu sudjelovale su i zaposlenice Dječjeg vrtića Drniš.

Svi zajedno poručuju: Predložena zakonska rješenja ne donose poboljšanja uvjeta u vrtićima niti za djecu niti za zaposlene, već donose nove diskriminacije i nepravde za sve uključene! 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

-” U srijedu 27.4.2022., dok se o Zakonu raspravljalo u sabornici, okupljeni na trgovima diljem Hrvatske ustali su za boljitak djece rane i predškolske dobi, za boljitak njihovih roditelja i boljitak svih radnica i radnika u vrtićima. I ne samo u Zagrebu na Trgu sv. Marka, već i na trgovima u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu.

Podsjetimo, odnos Republike Hrvatske prema djeci ranog i predškolskog uzrasta i prema prvoj stepenici institucionalnog odgoja i obrazovanja, iznimno je loš. Godinama se nije ulagalo u smještajne i kadrovske kapacitete, iako se još 2004. godine Hrvatska obvezala dostići EU standarde.

Danas, kada su rokovi za to obećanje pred istekom, na nacionalnoj razini u vrtićima imamo oko 55% uključene djece, a moramo dostići 95%. Kasnimo i moramo hitno povećati uključenost u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO). Upravo taj razlog Vlada RH i resorno ministarstvo navode kao razlog za izmjene Zakona.

Državi su puna usta važnosti RPOO, ističe (ispravno) kako djeca koja polaze vrtić postižu značajno bolje rezultate kasnije u obrazovanju, a zatim u sobe veličine 40 četvornih metara smješta 20-tak jasličkih beba, 30tak petogodišnjaka, 35 šestogodišnjaka...

Dvorane, spremišta, tavanske i podrumske prostore ponosno pretvara u sobe u kojima borave djeca. S tim brojem djece radi samo jedan odgojitelj u smjeni. Odgojitelj kojim se država hvali kako je
najobrazovaniji stručnjak u EU.

Istovremeno, država te stručnjake i ostale zaposlene u vrtićima sustavno zanemaruje, podcjenjuje, obespravljuje. Iznimno visoka odgovornost u nemogućim uvjetima rada, za plaću kakvu proizvoljno odredi svaki osnivač vrtića. Regionalne razlike u kvaliteti, dostupnosti i priuštivosti vrtića za korisnike, pa tako i u plaćama zaposlenih, ogromne  su. O sigurnosti djece ne treba niti govoriti.

Ne poštuje se Zakon o radu, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, i najvažniji zakonski akt Državni pedagoški standard. Zakonske izmjene predstavljene u drugom čitanju, šesta su verzija prijedloga, verzija koja nije bila u javnom savjetovanju, no važna pitanja ostala su i dalje neriješena. Štoviše, stvorena su neka nova.

Najvažnije što ovaj Zakon nije riješio a mora riješiti, je:

određivanje jedinstvene metodologije izračuna ekonomske cijene (ukupnog troška) vrtića za dijete,
uključivanje države u redovno financiranje vrtića umjesto oslanjanja na projekte i sredstva iz EU socijalnog fonda,

osiguravanje stručnog i kvalitetnog kadra, NE uvođenjem učitelja uz kratku prekvalifikaciju, VEĆ povećanjem upisnih kvota na studijima RPOO, osiguravanjem pripravništva odmah po završetku studija, zapošljavanjem na neodređeno, odnosno zaustavljanjem dugotrajnog zapošljavanja na određeno (više od 3 godine propisane ZOR-om) i unaprjeđenjem materijalnih prava i uvjeta rada radnika i radnica

sukladno bolonjskom procesu – akademsko zvanje učitelji mogu steći isključivo upisom i završavanjem studija RPOO pod istim uvjetima kao odgojitelji

obveza pripravništva kako za odgojitelje tako i za učitelje, ili ukidanje obveze svima

osiguravanje kvalitetnog i educiranog pomoćnika svakom djetetu s teškoćom u razvoju, i to kao obveza a ne samo mogućnost

Podršku zahtjevima  inicijative dali su i brojni saborski zastupnici, koji su izašli među okupljene na Trgu sv. Marka. I u ranijoj komunikaciji pokazali su razumijevanje i senzibilnost za probleme RPOO, i ono najvažnije, u saborskoj raspravi predložili su čitav niz amandmana koje je naša inicijativa pripremila i uputila svim Klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ostaje vidjeti hoće li se išta od predloženih amandmana prihvatiti, hoće li Vlada RH i vladajuća većina u Hrvatskom saboru, konačno prihvatiti mišljenje struke i prijedloge rješenja koji dolaze iz praktičnog iskustva velikog broja stručnjaka, ili će sve to odbaciti i ustrajati u svojim namjerama.

Inicijativa strukovnih udruga i sindikata neće stati sve dok uvjeti u vrtićima ne budu značajno bolji.

Jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj, ali i jednaki uvjeti rada za svakog radnika zaposlenog u vrtićima, bez obzira tko je osnivač i u kojem se dijelu Hrvatske nalazi.” – navodi  se u priopćenju. 

Udruga SIDRO odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću
Sindikat obrazovanja, medija i kulture SOMK

Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske SOOH

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije SIKD

Udruga odgajatelja Krijesnice, Čakovec

Udruga odgajatelja Verižice, Dubrovnik

Udruga odgajatelja Terina, Vukovar

Udruga odgajatelja dječjih vrtića grada Zagreba


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background