‘Noć tvrđava’ u Drnišu: Izložba „Srednjovjekovne utvrde na rijekama Krki i Čikoli u svjetlu novih istraživanja“

- 28. travnja 2022.

Manifestaciji ‘Noć tvrđava’ pridružuje se Gradski muzej Drniš  izložbom koja je nastala u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni parka Krka“ i Državnim arhivom u Šibeniku.

Ravnatelj Gradskog muzeja Drniš – Davor Gaurina:

 

Izložba „Srednjovjekovne utvrde na rijekama Krki i Čikoli u svjetlu novih istraživanja“ rezultat je projekta „Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju“, koji su zajednički provele Javna ustanova „Nacionalni parka Krka“ i Državni arhiv u Šibeniku. Istraživanju se pridružio i Gradski muzej Drniš, dodavši masi arhivskoga gradiva i dio vlastitoga, vezanog uz istraživane teme.

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka, posebno ako se tome pridruže i utvrde na njezinom pritoku Čikoli. Budući da su utvrde ujedno bile utvrđeni gradovi, osim obrambene funkcije neke od njih bile su i jezgre budućih naselja. Različiti povijesni izvori upotpunili su prijašnja saznanja o životu u utvrdama u periodu kasnoga srednjeg vijeka.
Manifestacija Noć tvrđava jedan je od načina da se osvijesti važnost utvrda kao bitnog segmenta naše kulturne, povijesne i arhitektonske baštine.

Otvorenje izložbe u drniškom Gradskom muzeju je sutra, petak – 28/04/2022, u 20 sati.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian