Od Ministarstva kulture 700 tisuća kuna za drniške programe i projekte u 2018.godini

- 18. siječnja 2018.

Stalni postav Ivana Meštrovića u Gradskom muzeju Drniš, ‘Večeri pasionske baštine’ Pučkog otvorenog učilišta, sanacija kupole crkve Sv. Ante na Gradini, nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama, nabavka knjižne građe Narodne knjižnice Drniš, ‘Pećina – vrelo pitke vode’ u Pokrovniku, projekti su i programi Grada Drniša i ustanova koje djeluju u kulturi koji su od Ministarstva kulture za 2018. godinu dobili preko 700 tisuća kuna.

Najveći dio odnosi se na nastavak radova na stalnom postavu Ivana Meštrovića u Gradskom muzeju Drniš za što će ministarstvo dati 400 tisuća kuna, a još oko 20 posto grad dodaje iz svog proračuna tako da će gradski muzej u ovoj godini za taj projekt na raspolaganju imati oko 480 tisuća kuna,
– ‘Očekivao sam i veći iznos moram priznati, makar dvostruko više, jer su potrebna značajnija sredstva da bi se projekt priveo kraju ali možda bude više u slijedećoj 2019. godini kada se planira okončati cijeli posao. Osim toga preko 90 tisuća kuna ministarstvo kulture daje za sanaciju kupole crkve sv. Ante u Drnišu a mi iz gradske blagajne dodajemo još 100 tisuća kuna ove a tako planiramo i slijedeće 2019. godine’, ističe Begonja.

Za premještanje Meštrovićevog ‘Vrela života’ iz parka Podvornica u Gradski muzej Drniš stiže 15 tisuća kuna,
– ‘Što je tek mali dio potrebnih sredstava, no očekujemo dio i od Hrvatskog muzejskog vijeća. Sto tisuća kuna ide za daljnji nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama, a za gradski projekt u Pokrovniku ‘Pećina – vrelo pitke vode’ ministarstvo je dalo 30 tisuća kuna iako je procijenjena vrijednost samog projekta tri puta veća no postoje neke naznake da bi projket podržala i Šibensko kninska županija a tražiti ćemo i druge izvore. Važno je raditi i javljati se na natječaje, svaka kuna je dobrodošla’ – navodi gradonačelnik.

Pučko otvoreno učilište Drniš ponovno je dobilo sredstva od Ministarstva kulture za svoj program ‘Večeri pasionske baštine’ i to 20 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna Narodna knjižnica Drniš dobila je za nabavku građe. Za organizaciju izložbi muzej je dobio dodatnih 20 tisuća kuna.

  • JEDNIMA NOVCI, DRUGIMA JEZIKOVA JUHA 

Gradonačelniku Drniša Josipu Begonji svidjelo se to što su kulturno umjetnička društva sa područja Općine Ružić također dobila novac od ministarstva kulture i to za manifestacije koje godišnje održavaju u visini od oko 12 tisuća kuna a razočaran je što se naša kulturna društva na natječaj nisu niti javila.

Odnosi se to ponajprije na Gradski puhački orkestar Drniš i Tamburaški orkestar ‘Krsto Odak’ koji su se mogli javiti na natječaj ministarstva kako bi primjerice dobili sredstva za nove instrumente i za narodne nošnje za nastupe,
– ‘Ja svake godine ponavljam da su naše udruge i ustanove koje djeluju u kulturi u obvezi se javljati na županijske i državne natječaje a oni opet nisu napravili ništa. Naglašavam kako zbog novog izračuna indeksa razvijenosti Grad Drniš više nije potpomognuto područje a to znači i manje novca u našem proračunu, odnosno znači da nećemo kao ranije moći pratiti potrebe udruga i društava, posebno ukoliko postoje i drugi izvori financiranja poput županijskih, državnih i europskih natječaja na koje se oni mogu javiti a to ne čine. Ne može se novac tražiti samo iz gradske blagajne. Treba se obraćati i na druge adrese.
Primjera radi Klapa Drniš mogla se javiti na natječaj ministarstva za sufinanciranje ‘Susreta klapa’ koji se održava u lipnju, a KUU Miljevci za ‘Festival ojkalice’. Iz manjih sredina se prijavljuju a naših udruga nema nigdje’, zaključio je gradonačelnik Begonja.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background