Obilježeno 55 godina srednje škole

- 29. svibnja 2015.

Foto: Josip Živković

Drniška srednja škola Ivana Meštrovića danas je proslavila Dan škole i 55-u godišnjicu rada . Proslava je započela okupljanjem i dobrodošlicom na drniškoj Poljani, na ulazu u školu te potom nastavljena svečanom akademijom u koncertnoj dvorani glazbene škole Krste Odaka gdje su se okupili brojni bivši i sadašnji profesori, ravnatelji škole, predstavnici Grada Drniša i susjednih općina, Šibensko kninske županije, drniških tvrtki i javnih ustanova, kolege iz susjednih srednjih škola te sadašnji učenici.

Iako podaci o organizaciji srednjoškolskog obrazovanja datiraju od ranije, danas je obilježena 55. obljetnica koja se veže uz utemeljenje ekonomske škole u Drnišu. O povijesti škole uz popratne videozapise govorio je sadašnji ravnatelj Ivan Zeljko. Istaknuo je kako je ideju o obilježavanju pokrenula prva generacija učenika ekonomske škole lani u prigodi proslave 50. obljetnice mature .

„Ideja je bila odlična ali put je bio trnovit . Ništa nismo imali, baš smo krenuli od nule ali smo dali štih gradu i okolici . Pričalo se samo o školi , o starim vremenima, kakvi smo bili kao učenici, roditelji, nastavnici…” , kazao je uvodno ravnatelj Zeljko.

Od 1960. godine do danas kroz razrede ekonomske, gimnazije i škole učenika u privredi te potom „Šuvarove” škole prošlo je gotovo 11000 učenika i 400 prosvjetnih djelatnika, istaknuo je ravnatelj Zeljko i još jednom pozvao sve koji imaju bilo kakve sačuvane podatke, dokumente i fotografije da ih dostave školi, kako bi jednog dana mogli izdati i planiranu monografiju škole.

Posebnu zahvalnost svim generacijama profesora koji su svojim nesebičnom trudom obrazovali i odgajali generacije drniških učenika u minulih više od pola stoljeća, izrekao je drniški dogradonačelnik Nikola Lovrić, kazavši kako u turbulentnim vremenima nije bilo lako ostati i sačuvati školu no škola je uspjela raditi u vrijeme rata u prognaništvu u Splitu, uz nadu da će ona i dalje egzistirati uz potporu svih .

Ispred osnivača Šibensko-kninske županije, okupljene je pozdravila pročelnica županijskog odjela za prosvjetu Dijana Ercegović, a prigodno su ih pozdravili i drniški župnik fra Petar Klarić te u ime školskog sindikata Ljiljana Bjegović.

U sklopu svečanog programa prikazan je i tridesetominutni dokumentarni film o povijesti škole sa intervjuima bivših i sadašnjih djelatnika , kojeg je pripremio prof. Alen Tomić zajedno sa učenicima.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Tamburaški orkestar Krste Odak, gitarist Luka Pekas i mladi drniški band „Profesori”.

Uzvanici su obišli i školu , gdje su imali priliku vidjeti u kakvim uvjetima se danas odvija školovanje 330 drniških srednjoškolaca koje obrazuje 42 profesora, te dio izloženih učeničkih radova.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian