Obilježena 19. obljetnica oslobođenja Miljevaca

- 21. lipnja 2011.

Obljetnica-Miljevaca-1Budnicom drniških glazbara ispred škole u Drinovcima danas je započela završnica obilježavanja 19. obljetnice oslobođenja miljevačkih sela.

Na današnji dan prije 19. godina ,prvog dana ljeta 21. lipnja 1992. godine, udružene snage Hrvatske vojske započele su akcija oslobađanja Miljevačkog platoa. Odlučnim udarom ,ubačenih izviđačko-diverzantskih skupina,okupatorske su snage razbijene i poražene već potkraj prvog dana akcije. Postrojbe 142. drniške i 113. šibenske brigade za svega 48 sati potpuno su oslobodile svih sedam miljevačkih sela , nanijevši neprijatelju velike gubitke u ljudstvu i borbenim sredstvima . Akcija oslobađanja Miljevaca u ljeto 1992. godine ,bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu .Postrojbe HV ovladale su cijelim platoom i organizirale obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja ,kad je neprijatelj u bijesu i nemoći otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio ni za korak približiti miljevačkim selima.

U akciji je poginulo sedam branitelja, a ukupno je još devet branitelja poginulo u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993.godine.Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila.

Obilježavanje 19-te obljetnice oslobođenja Miljevaca nakon nastupa Gradskog puhačkog orkestra Drniš ,nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Drinovcima. Vijence ,uz obitelji poginulih branitelja i njihove suborce,položila su i brojna izaslanstva . U ime Grada Drniša vijenac su položili gradonačelnik Ante Dželalija i predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja. Svečanosti obilježavanja 19. te obljetnice oslobađanja Miljevaca nazočili su i saborski zastupnik Ante Kulušić, župan Goran Pauk sa zamjenicama Zoranom Smolićem i Željkom Šimuncem, Zoran Komar državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti,čelni ljudi općina Ružić,Promina i Unešić ,kao i predstavnici Policije ,udruga proizišlih iz domovinskog rata te političkih stranaka. Potom je u crkvi Imena Isusova služena svečana koncelebrirana misa zadušnica za sve poginule branitelje.

Svake godine pod pokroviteljstvom Grada Drniša važna se obljetnica obilježi prigodnim programom. U subotu su održane tradicionalne osme po redu Miljevačke užance . Bogatstvo kulturnog nasljeđa i raznolikost običaja u Hrvatskoj kroz svoj umjetnički rad osim domaćina, Kulturno umjetničke udruge Miljevci, pokazala su i tri gostujuća društva: Kulturno umjetničko društvo Ledina iz Gašinaca kraj Đakova, Društvo Radišići iz Radišića kraj Ljubuškog te Etno udruga Petrovo polje iz Gradca.

I ove godine organizirano je i natjecanje u malom nogometu .Na turniru „Miljevci 2011.” sudjelovalo je 11 braniteljskih ekipa, sedam ekipa miljevačkih sela, te pet dječjih ekipa . Finalni susreti na igralištu osnovne škole „Stjepana Radića” igraju se večeras od 19 sati i 30 minuta.

Obljetnica-Miljevaca-2Obljetnica-Miljevaca-3Obljetnica-Miljevaca-4


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian