Novci iz gradske blagajne za sport opet nepošteno raspoređeni

- 17. prosinca 2012.

Grad Drniš u proračunu za 2013. godinu za potrebe športa planira izdvojiti 510 tisuća kuna.
Prema Programu javnih potreba u športu od sportskih društava najviše novca ponovno odlazi Nogometnom klubu DOŠK i to 200 tisuća kuna. Košarkaškom klubu DOŠK namijenjeno je 85 tisuća kuna.

Nogometni klub DOŠK okuplja djecu u okviru četiri uzrasne kategorije, najmlađi se zovu ‘tići’, zatim slijede mlađi pioniri, stariji pioniri i kadeti. Postoji i škola nogometa koju pohađaju djeca koja se ne natječu. Sveukupno bez prve momčadi okupljaju oko 120 djece.

Košarkaški klub DOŠK ima tri uzrasne kategorije, juniore, kadete i mlađe kadete te dvije škole košarke. Sveukupno bez prve momčadi okupljaju 70-tak djece s kojima rade profesori kineziologije.

Nogometni klub DOŠK igra najnižu ligu, županijsku, natječu se samo na prostoru Šibensko kninske županije, skupa sa 8 klubova.
Košarkaški klub DOŠK igra respektabilnu A 2 ligu, natječu se na prostoru od Zadra do Dubrovnika, zajedno sa 12 klubova.
Rang natjecanja košarkaškog kluba DOŠK u odnosu na nogometni daleko je viši i važniji.
S tim u skladu su i troškovi putovanja košarkaša, mjesečna kotizacija, članarina i sudci koje plaćaju. Naime, daleko su veći.

KK DOŠK tijekom ove godine za djecu je u Drnišu organizirao četiri turnira, te i ove godine Međunarodni turnir za juniore ‘Dragan Županović’ koji je okupio klubove poput KK ‘Cibone’, KK ‘Splita’, KK ‘Zadra’, KK ‘Jolly JBS-a’, te NLB ligaša ‘Širokog’ iz BiH, kao i reprezentaciju Izraela, odnosno preko stotinu juniorskih reprezentativaca. Važnost turnira prepoznalo je i Ministarstvo sporta. Nakon što se KK DOŠK javio na natječaj resornog ministarstva odobrena su i sredstva za turnir. Ministarstvo pomaže 15-tak projekata, od kojih su dva u Dalmaciji!
Nogometni klub DOŠK organizirao je jedan turnir za djecu. Oba kluba su i gostovala sa djecom na turnirima u drugim gradovima. NK DOŠK u Samoboru a KK DOŠK u Šibeniku.

Košarkaši su još 2008. godine objavili monografiju kluba, Uprave NK DOŠK već godinama najavljuju objavljivanje monografije za koju nikada nema dovoljno novca. 

NK DOŠK djeluje u novim, moderno opremljenim prostorima, KK DOŠK ima jednu prostoriju od 50 metara četvornih a u koja nije u upotrebi u prizemlju zgrade tzv. šestice u Drnišu jer ista redovito poplavi. Nije za korištenje već godinama a za sanaciju novca nema. Snalaze se za sastanke kako znaju.

Valja napomenuti da za zakup sportske dvorane za košarkaše Grad Drniš izdvaja još dodatnih 50 tisuća kuna ali isto tako NK DOŠK-u pokriva trošak vode, koju umjesto njih plaća Komunalnom poduzeću RAD. Neslužbeno doznajemo trošak je to daleko veći od 50 tisuća kuna izdvajanja za dvoranu.

Poanta ove usporedbe nije reći da NK DOŠK dobiva nezasluženo veća sredstva.
Dapače, poznato je da tih 200 tisuća kuna NK DOŠK-u je malo, apsolutno im treba i više novca, nova Uprava se trudi, posebno u radu sa djecom i u održavanju okoliša na Podovrnici, u skladu s tim najavljene su i nove akcije uređenja tribina i slično.

Ali valja onda zamisliti kao opstaje KK DOŠK sa 85 tisuća kuna?!

Vrednovanje rada sportskih klubova u Drnišu od strane Grada Drniša nije isto. Razlog tomu možda leži u činjenici da se sportom u Drnišu nitko od vlasti ozbiljno ne bavi. Njihov rad podržavaju samo deklarativno. Nogomet je daleko popularniji sport od košarke ili karatea ali to ne treba biti mjerilo za dodjelu novca iz gradske blagajne. 

Nogometni klub Rudar koji igra istu ligu kao i NK DOŠK, dakle županijsku, a u kojem gotovo da i nema rada s djecom, dobit će iz drniške gradske blagajne 120 tisuća kuna a najtrofejniji drniški sportaši okupljeni u Karate klubu Drniš, koji se tijekom godine natječu na cijelom nizu natjecanja po cijeloj Hrvatskoj, gdje mahom osvajaju zlatne medalje i gdje djecu trenira najbolji hrvatski karataš Ivan Zoričić dobiva minornih 20 tisuća kuna.

Športsko društvo ‘Miljevci’ dobit će 5 tisuća kuna. Planinarsko društvo ‘Promina’ (koje održava planinarsku kuću na Promini!) Grad Drniš pomoći će sa 20 tisuća kuna, Športsko društvo ‘Radonić – Živkovići’ sa 5 tisuća, te moto klub ‘Lynx’ sa 5 tisuća kuna.

Gradsko vijeće Grada Drniša jednoglasno je i bez ikakve rasprave usvojilo ovakav Program javnih potreba u športu.
Dakle i svi gradski vijećnici suglasni su sa ovakvim izdvajanjima za sport kako je to predložila izvršna vlast grada. 

panorama-2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background