Na 5. Danima elektroničkih medija Radio Drnišu dva priznanja

- 17. prosinca 2012.

Na upravo završenim jubilarnim 5. Danima elektroničkih medija što su se od 13. prosinca 2012. godine, održavali u Opatiji, Radio Drnišu uručena su dva priznanja. Ocjenjivački sud HURIN-a, Hrvatske udruge radije i novina odlučio je nagradu ‘Zlatni miš’ za najbolju internetsku stranicu za ovu godinu dodijeliti našem portalu, a ujedno dodijeljeno nam je posebno priznanje za 40 godina neprekidnog rada i doprinos javnom informiranju.

Zlatni miš

Na ovogodišnjim Danima elektroničkih medija što su ih zajednički Organizirali HURIN, NUT, HAKOM i Agencija za elektroničke medije uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Saborskog odbora za informiranje, sudjelovalo je 260 sudionika, koji su na šest okruglih stolova raspravljali o aktualnom stanju i problemima ‘lokalaca’. Najviše zanimanja izazvala je rasprava o „Koncesijskim naknadama i ostalim obvezama i ograničenjima nakladnika“, te očekivano o Fondu za poticanje pluralizma i raznolikost elektroničkih medija.

Danas na lokalnom radiju i TV, te tiskovina zaposleno je oko 2000 djelatnika. Stoga, opća je ocjena skupa, da je došlo vrijeme da se ozbiljno progovori o problemima u području medija, uz snažniji zajednički angažman u borbi za bolju poziciju i tretman lokalnih medija, posebice kad je riječ u izradi zakonske regulative koji će im omogućiti i s ekonomske strane da mogu normalno raditi.

U raspravi o Fonda za pluralizam, istaknuto je kako su ove godine po prvi put raspisana dva natječaja, na kojima je vrednovano 1446 programskih sadržaja, 171 radijskih i 35 televizijskih nakladnika kojima je ukupno raspoređeno 36 milijuna kuna. Radio postaja Drniš d.o.o. uspješno je odradila oba natječaja i među najviše je vrednovanim programima, te je i ovoga puta istaknuta kao dio nakladnika koji su obavili ‘sjajan posao’. Pred nakladnicima je pravdanje dobivenih sredstva do konca siječnja naredne godine, a u siječnju se očekuje i raspisivanje novog natječaja koji će pooštriti kriterije za vrednovanje ponuđenih programa.

Dodajmo kako višednevno okupljanje radijskih,TV i Internet nakladnika započelo je godišnjim i izbornim Saborom HURIN-a, na kojem je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik HURIN-a je Juraj Hrvačić koji je već jednom obnašao tu dužnost, dok su potpredsjednici Marijan Beljan i Zvonimir Ancić. Hrvačić je pod geslom „Neka živi radio!“najavio niz aktivnosti na daljnjem etabliranju HURIN-a kao strukovne udruge poslodavaca. Najvažnijom zadaćom drži nastavak aktivnosti na zakonskoj regulativi, među kojima je istaknuo i izradu Zakona o javnim medijima kojim bi bio konačno bio reguliran status i način financiranja, odnosno obveza vlasnika tj. lokalne samouprave da financira djelatnost nakladnika iz svog proračuna. U Hrvatskoj trenutno je 80 radijskih postaja (među kojima je i Radio Drniš) i 20 tiskovina koje su u vlasništvu lokalne samouprave, a o ovim zakonom bi dobili status javnog glasila na području svoje koncesije.  

-Treću godinu za redom u sklopu Dana elektroničkih medija upriličeno je i predstavljanje radijskih nakladnika po HURIN-ovim regijama. Radio Drniš u sklopu zajedničkog nastupa s kolegama iz regije Dalmacija II zapaženo je predstavio drniški kraj – zvijezda ponude bio je i ovoga puta drniški pršut. Uz pršut, zahvaljujući našim sponzorima ponudili smo i domaći sir iz Kadine Glavice, domaće rakije iz Zagore i Promine, te drniški merlot ‘Dlamacijavina’ .
Naši dobro znani suveniri, susak Ivana Tomića Mlađe i pršuti Milanke Pranić, također su bili među najtraženijim na ovoj prezentaciji u Opatiji. Ovim putem i zahvala našim sponzorima.

 {gallery}Dani_radija_2012{/gallery}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background