Nitko kao drniški planinari!

- 18. svibnja 2018.

Tomislav Jerković novi je stari predsjednik Planinarskog društva Promina, odlučeno je jednoglasno na redovnoj izbornoj skupštini društva. Protukandidata nije ni imao.
Na mjesto dopredsjednika izabran je većinom glasova Josip Gverić, koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg zamjenika predsjednika Josipa Matića. Za dopredsjednika još su bili predloženi Božo Strunje i Nikola Perlić.
Darija Kulušić, jednoglasno je odlučeno, i naredne četiri godine ostaje tajnica.

Izborna skupština održana je u Velikoj gradskoj vijećnici Grada Drniša a odazvalo se 37 članova.

Jedan su od najaktivnijih, najbrojnijih i najstarijih drniških kolektiva. Zahvaljujući planinarima Drniš postaje prepoznata destinacija za izlete, a oni istovremeno skupljaju sve više nagrada u svojim vitrinama.

Sati i sati volonterskog rada utrošeni su na održavanje planinarskog doma, za dežurstva, za održavanje i markiranje staza, za organizacije škola za djecu i odrasle, za organizaciju ProminaTreka, za speleologiju, i još štošta!

U svom izvješću o radu predsjednik Tomislav Jerković kazao je kako je dom sve posjećeniji, i prešao je brojku od 400 noćenja godišnje.
Svaki vikend organizirana su dežurstva, uvedeni su telefonska linija i Internet, kupljena je nova posteljina za 32 kreveta, a uređuje se i potkrovlje. Radovi su u završnoj fazi, nedavno su kupljeni laminat i pločice.
Od Hrvatskog planinarskog saveza 2016. godine društvo je dobilo nagradu za najboljeg domara u Hrvatskoj, u kategoriji planinarskih doma.

U suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Drniša i Gradom Drnišom izrađena je planinarska staza sa poučnim tablama i smeđom signalizacijom.

Izleti su uglavnom organizirani na Dinaru, Velebit, Kamešnicu, u rujnu svake godine organizira se tradicionalni izlet na Troglav. Posljednje dvije godine organiziran je društveni zimski izlet na Blidinje, te i zimski usponi na Čvrsnicu i Vran, Bjelolasicu, Lišanjski vrh i druge.

Svake godine organizirana je opća planinarska škola kojoj su se odazivali i planinari iz drugih gradova poput Knina, Vrlike, Kijeva, Šibenika, a prošle godine po prvi puta i mala planinarska škola za koju je bio iznimno veliki interes djece. U radu škole aktivno su na vođenju izleta sudjelovali brojni članovi.

No to nije sve što se tiče školovanja kadrova, u okviru rada internog alpinističkog odsjeka tri člana završila su i dobila diplome za opremanje sportskih smjerova u okviru projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’ u kanjonu Čikole.
Dvoje članova pohađalo je alpinističku školu u organizaciji HPD-a Mosor.

Drniški planinari redovito su pomagali u zahtjevnim radovima na izradi ferate u stijenu Dinare, te u postavljanju novih skloništa, ispenjan je i klasični alpinistički smjer u stijeni Dinare.
Svake godine PD Promina uredno šalje izvješće Komisiji za speleologiju o istraženim i regnosticiranim speleološkim objektima, a u protekle četiri godine njih je preko trideset, te je prošle godine HPS društvu dodijelio priznanje za razvitak speleologije u Hrvatskoj.

Izuzetno aktivna bila je i sportska sekcija.
Četiri godine zaredom organiziran je Promina Trek, koji u Drniš dovede preko 400 sudionika zaljubljenih u brdsko trčanje, te dvjestotinjak posjetitelja.
U sklopu Dana grada Drniša i blagdana sv. Roka prošle godine organizirana je i utrka Drniški gradski izazov ulicama Drniša sa odličnim odazivom i djece i odraslih.
Članovi sekcije bilježe zapažene rezultate na utrkama diljem Dalmacije kako u Dalmatinskoj trail ligi, tako i u Istri, na Jahorini i drugim. Na pojedinim utrkama sudjeluju i kao volonteri i kao organizatori a sve veći broj Drnišana bavi se trail trčanjem.

Ne čudi stoga da je PD Promina prošle godine od HPS-a dobila priznanje za razvoj planinarstva u Hrvatskoj.

A zahvaljujući vatrogascima ali i planinarima u kolovozu prošle godine uslijed katastrofalnog požara od vatre je obranjen dom na Promini. HPS je PD Promina potom uručio i posebno priznanje za zasluge u obrani od požara.

Na koncu najvažniji su ljudi, planinari, koji sve to čine iz ljubavi prema prirodi, Promini, planinama, koji su ljudi velikog srca, koji se štede ni svoje vrijeme, ni svoj novac, već nesebično daju značajan doprinos zajednici u kojoj žive.

PD Promina ove godine slavi veliku obljetnicu. Čak osamdeset godina organiziranog planinarenja u Drnišu, te šezdeset godina osnutka društva. Obljetnica društva bit će proslavljena izložbom fotografija, izdavanjem biltena o povijesti društva, aktivnostima na Promini.

Izabran je i novi Izvršni odbor u sastavu: Mario Marin, Dinko Čupić, Nevena Matić, Mladen Matetić, Tomislav Prpa, Anita Sirovica, Josip Matić i Ante Gverić. Članovi izvršnog odbora po automatizmu su i predsjednik, dopredsjednik i tajnica.

Nadzorni odbor u narednom četverogodišnjem mandatu čine: Ive Tarle, Krešimir Duran i Nikola Perlić.
Sud časti: Vice Novaković, Anita Petiera Matić, Ana Lučev, Antonela Stojanović i Katarina Požar.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background