Nastavljeni radovi na „Rogi“ u Kričkama

- 17. travnja 2015.

Foto: Marica Labor

Pod stručnim nadzorom Gradskog muzeja Drniš u Kričkama početkom ovog mjeseca nastavljeni su daljnji radovi na obnovi unijatske Crkve Presvetog Bogorodičinog Pokrova. Grkokatolička crkva Pokrova Presvete Bogorodice obnavlja se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u sklopu trogodišnjega investicijskog projekta vrijednog 950.000 kuna. Radove financiraju Križevačka biskupija, Ministarstvo kulture RH i donatori. Za obnovu unijatske crkve u Kričkama u cijelosti je izrađeno idejno i izvedbeno arhitektonsko rješenje. Metoda obnove je faksimilska odnosno vraćanje u izvorni izgled. Nositelji radova su Križevačka biskupija, Župa Presvetog Bogorodičina Pokrova – Kričke, biskup Nikola Kekić i otac Milan Stipić imenovani župnik unijatske župe Kričke,te opunomoćeni Gradski muzej Drniš.

Radove izvodi imotska tvrtka „Portal”. Grkokatolička crkva u selu Kričke, u narodu poznata kao «Roga», svojevrsni je biser sakralnog graditeljstva drniškoga kraja, a u svojoj 180 – godišnjoj povijesti doživjela tri razaranja. Unutrašnjost crkve gotovo je u cijelosti urušena u Drugom svjetskom ratu. U dva navrata 1943. i 1947. godine bila je zapaljena. Do danas su joj sačuvani djelomično vanjski zidovi, dok zvonici crkve uništeni su miniranjem od strane srpskog okupatora tijekom Domovinskog rata.

U planu je obnova i župne kuće uz crkvu, a doznajemo da po prvi put će se zatražiti i nadoknada štete nastala od višestrukog razaranja ove jedinstvene bogomolje .

Foto: Marica Labor

Foto: Marica Labor

Foto: Marica Labor


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background