Mraz uništio vinograde na širem drniškom području

- 4. svibnja 2011.

loza-mrazMuku muče ovih dana vinogradari. Oni iz drniškog kraja tek očekuju proglašenje elementarne nepogode zbog šteta od mraza koji je pojedincima nedavno uništio gotovo 90 posto ukupne površine vinograda dok za petropoljsku općinu elementarna nepogoda već je proglašena.

 

Naime, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje Općine Ružić povodom velikih šteta nastalih u vinogradarstvu i voćarstvu kao posljedica jakog mraza koji je zadesio općinu u noći između 14. i 15. travnja. Do sada su žitelji Općine Ružić prijavili štetu na oko 80 tisuća trsova vinove loze i više tisuća voćaka raznih vrsta. Prve procjene govore kako će ukupna nastala šteta premašiti milijun kuna.

– Pozivamo sve poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu od mraza, a istu nisu prijavili da to učine u što kraćem roku dolaskom osobno u prostorije Općine Ružić u Gradcu gdje će ispuniti potrebne obrasce, kako bi Općinsko povjerenstvo za procjenu štete moglo izići na teren i dokumentirati nastalu štetu, priopćio je zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov.

Drnišani su također zbog mraza koji je u noći sa 13-og na 14-ti travnja uništio mladice vinove loze na području Petrovog polja u naseljima Badanj, Siverić, Parčić, Kanjane i Kadina Glavica te na području Miljevaca u naseljima Širitovci, Brištani, Drinovci, Karalići i Bogatići, od Šibensko kninskog župana Gorana Pauka zatražili proglašenje elementarne nepogode.

U dopisu kojega je Grad Drniš uputio na županiju navodi se da je na temelju prijava Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izašlo na teren i utvrdilo da je pričinjena iznimna šteta na vinovoj lozi mjestimice je stradalo i do 90 posto mladih nasada. Štetu na nasadima u drniškoj Gradskoj upravi prijavilo je 60-tak vinogradara.  Čeka se odluka župana Gorana Pauka.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian