Brigadir Budanko zahvalio se Kistanjcima na inicijativi da bude počasni građanin Općine Kistanje

- 4. svibnja 2011.

gardistiUmirovljeni brigadir HV-a Tihomir Budanko zahvalio se mještanima Čučeva u Općini Kistanje na inicijativi da ga se proglasi počasnim građaninom njihove općine.

 

Podsjetimo, u znak zahvalnosti što je brigadir Tihomir Budanko nakon Oluje spasio 14 starijih mještana Čučeva srpske nacionalnosti odlučili su ga proglasiti počasnim građaninom a nakon što su zbivanja u “Oluji” aktualizirana presudom Haškog tribunala.

Mještani Čučeva ističu kako ih je nakon akcije Oluja brigadir Budanko zaštitio od pljačkaša i ubojica te ostavio jednu postrojbu HV-a da ih čuva, što im je kažu spasilo živote.

Budanko pak ističe njegov postupak nije bio nikakva iznimka.

Stoga u pismu što ga je danas uputio načelniku Općine Kistanje Slobodanu Rončeviću, predsjedniku Općinskog vijeća Marku Sladakoviću i vijećniku Boži Šuši, koji je pokrenuo ovu inicijativu, iskreno se zahvaljuje no drži da nije napravio ništa posebno čime bi zavrijedio takvu čast, osim što je postupao po redovitim smjernicama i procedurama po kojima su djelovali i svi ostali časni pripadnici oslobodilačke Hrvatske vojske.

“Primjereno ponašanje prema ratnim zarobljenicima i civilima, nije bila nikakva iznimka već duboko ukorijenjeno pravilo djelovanja i postupanja pripadnika Hrvatske vojske, kojima se kroz višegodišnju redovitu edukaciju, te posebno crtom vođenja i zapovijedanja, tumačila potreba postupanja u skladu sa međunarodnim ratnim pravom te ženevskim konvencijama i dopunskim protokolima. I u završnim operacijama Hrvatske vojske od nadređenih smo dobivali zapovijedi da posebno vodimo računa o humanom odnosu prema civilima i ratnim zarobljenicima te zaštiti njihove imovine, a što je preneseno i svim podređenim postrojbama”, ističe umirovljeni brigadir Budanko i dodaje kako slijedeći te smjernice i zapovijedi iz samog državnog vrha Hrvatska vojska je u blistavim završnim oslobodilačkim operacijama časno i profesionalno izvršila svoju zadaću, o čemu u svojoj inicijativi svjedoče i mještani Čučeva.

“Stoga ja kao i cijeli hrvatski narod nikako ne možemo prihvatiti haašku stigmu “o udruženom zločinačkom poduhvatu” kojom se heroje i osloboditelje pokušava pretvoriti u zločince i okupatore. Svi oni koji su počinili bilo kakav zločin ili prijestup neka se procesuiraju i u skladu sa zakonom osude, jer za njihova nedjela ne mogu odgovarati ponajbolji sinovi hrvatskog naroda. Na koncu, još jedanput se zahvaljujem na Vašoj inicijativi i doprinosu na iznošenju istine o časnom ponašanju HV, koje je bilo uobičajeno u svim postrojbama pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine“, stoji u pismu brigadira Budanka upućenom Općini Kistanje.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian