Drniški i kninski studenti učlanite se u Zavičajnu udrugu studenata Dalmatinske zagore

- 3. svibnja 2011.

Logo-zusdzNa inicijativu udruge zagorskih studenata u nedjelju 8.svibnja održat će se studentsko hodočašće u Mariju Bistricu, poznato marijansko svetište u srcu Hrvatskog Zagorja. U organizaciji hodočašća sudjeluje 14 studentskih udruga sa područja Republike Hrvatske i BiH, među njima i Zavičajna udruga studenata Dalmatinske zagore.

Središnja misa toga dana, čiji će predvoditelj biti don Damir Stojić, biti će posvećena osuđenim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču te  priprema za dolazak sv. Oca Benedikta XVI. Hodočašću se mogu priključiti svi studenti, neovisno jesu li članovi neke udruge ili nisu.

Zavičajna udruga studenata Dalmatinske zagore osnovana je prošle godine a njen rad za Radio Drniš predstavila je Josipa Jerković predstavnica udruge za Grad Drniš koja je navela:

– “Zavičajna udruga studenata Dalmatinske zagore osnovana je 15. svibnja 2010. godine u Zagrebu. Na ideju je došla nekolicina studenata s ciljem da se ujedine sve kolege sa područja Dalmatinske zagore i tako imaju mogućnost za upoznavanje i druženje. Zbog toga je i osnovana i ostvarena ideja o udruzi koja bi obuhvaćala područje Dalmatinske zagore. Upisana je u Registar udruga RH dana 1. srpnja 2010. godine. Prvenstveno u radu udruge sudjeluju studenti iz Drniša i Knina. Želja nam je oživjeti duh Zagore, običaje a sve kako bi se jednog dana vratili odakle smo niknuli, naglasila je Jerković.

Udruga uskoro pokreće studentski list “TOKA” koji će biti svojevrsno ogledalo Zagore. Sadržavati će sve novosti o našem kraju, zbivanjima, povijesti, životu kako studenata tako i ostalih žitelja Zagore.

– “Posebne stranice lista bit će rezervirane za poduzetnike, naše sponzore. Nadalje, radimo i na projektu “Tko smo? Što smo? Odakle smo?” kojeg je pokrenula Udruga novljanskih studenata uz potporu studentskih udruga i zavičajnih klubova Sveučilišta u Zagrebu. Manifestacija će se održati na Cvjetnom trgu 28.5. Cilj ove priredbe je upoznati Zagrepčane i njihove goste s prirodnim ljepotama te kulturnom i povijesnom baštinom hrvatskih krajeva, a to će učiniti upravo mlade uzdanice svojih rodnih krajeva okupljenih u studentske i zavičajne udruge. Ove godine pridružujemo se i mi po prvi puta,  predstavljati ćemo svoj kraj, točnije drniško – kninsko područje i okolicu. Na štandovima će biti  ugošćena  različita Kulturno umjetnička društva pa tako i naša, a Zagrebom će se širiti “ojkanje”, rekla je Jerković.

Predsjednik udruge je Ivan Škarić, zamjenica predsjednika je Antonija Močić a tajnica Anja Vujević.

Više informacija o radu udruge možete pronaći na www.zusdz.com a na internetu je i obrazac putem kojega se možete učlaniti.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian