Miroslav Lilić predstavio Drnišanima svoju knjigu “Bez reprize”

- 30. svibnja 2011.

lela_i_lilicPredstavljanje autobiografske knjige “Bez reprize” legendarnog urednika na Hrvatskoj televiziji, Siverčanina, Miroslava Lilića privuklo je do sada u Drnišu neviđen broj posjetitelja na jednoj promociji. U prepunom prostoru Narodne knjižnice Drniš, koja je organizirala ovo  predstavljanje kojem je nazočio i gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, o knjizi uz autora govorio je Zvonimir Talajić.

– Knjigu sam pripremao pune dvije godine zbrajajući svoju život a htio sam iskreno opisati svoje doživljaje, kazao je Lilić, dodajući kako je u knjizi obuhvatio preko tristo likova s političke i društvene scene od sedamdesetih do sadašnjosti, otkrivajući i sebe kao velikog druželjupca i nepopravljivog romantika. Prisjetio se i svoje mladosti u Drnišu, druženja s  dragim prijateljima od kojih su mnogi i došli na promociju, prvih novinarskih početaka, vođenja dnevnika, smjena i potresa na televiziji do programa “Za slobodu” tijekom Domovinskog rata, koji smatra najvažnijim projektom TV Zagreb i HRT-a.
– Više od 45 godina u restorane zalazim tristotinjak puta godišnje. Ostajem tamo prosječno pet sati. To znači da sam u tim godinama bio na 14 tisuća večera. To je 1500 sati godišnje ili ukupno 67.500 sati, odnosno deset godina svog života neprestano sam bio na večerama. Trideset godina bio sam gotovo svaku večer u birtiji, a nešto malo doma s društvom, nikada sam. Prosječno bih po večeri popio dvije litre vina – ukupno, dakle, 28 tisuća litara. Mineralne vode popio sam sigurno oko 70.000 litara, što je zajedno oko sto tisuća litara gemišta. Pušio sam od svoje 17. godine života prosječno po četiri kutije na dan, a zbog dugih noći, ponekad i više. To znači da sam popušio oko 1460 kutija, odnosno 29.200 cigareta godišnje. U 46 godina pušačkog staža to je oko 1,350.000 cigareta ili oko 200 tisuća eura. Da prije četiri godine nisam prestao, vjerojatno bih bio u onoj dugoj koloni mrtvih nevidljivih sjena koju čine moji prijatelji i poznanici. Naravno da sam narušenog zdravlja, ali nalaz krvne slike, odličan je, istaknuo je Lilić.

– Cijela moja životna filozofija glasi: družite se, ljudi! Volite se, svađajte se, vodite ljubav, radite što god, samo se družite. Pobijedite crne misli, pobjegnite od problema. Praštajte. Ako nećete sad, popravnog nema, kazao je Miroslav Lilić  i pozvao Drnišane da sada kad je grad lijep i obnovljen kao nekad ga ožive veselim druženjima i pjesmom, jer život je jedina premijera koja nema reprizu, jedina predstava koja se više nikada neće ponoviti, poručuje Lilić.

Promocija je bila popraćena i videozapisima koje je pripremila Marija Nemčić. Prikazane su  usporedbe Dnevnika nekad i sad, jedinstven način zbrajanja radnih sati i nakon posla, Lilić u ležernijoj ugostiteljskoj atmosferi, koja je često bila kreativnija od uredske, te isječci iz programa Za slobodu.

Miroslav Lilić rođen je 8. travnja 1944. u Siveriću. Bio je direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednik Dnevnika i glavni urednik Nove TV te predsjednik diskografske kuće Croatia Records. Bio je zaštitno lice Dnevnika potkraj 70-ih godina, za što je tri godine zaredom dobivao nagradu za najbolji Dnevnik u tadašnjoj Jugoslaviji. Ujedno je bio voditelj i jedan od idejnih začetnika programa “Za slobodu” tijekom Domovinskog rata.

miro_lilic


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background