Ministrica Žalac u Drnišu: potpisani ugovori vrijedni 50 milijuna kuna

- 22. svibnja 2018.

Na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno preko 50 milijuna kuna za financiranje projekata zaštite prirodnih vrijednosti.

Riječ je o tri projekta: 2. faza Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku, projekt je JU Priroda ŠKŽ vrijedan oko 26 milijuna kuna, Hrvatski centar Koralja na Zlarinu projekt je Grada Šibenika vrijedan oko 24 milijuna kuna, te ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’, projekt Grada Drniša vrijedan oko 5,5 milijuna kuna.

Potpisnici ugovora su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric, a u ime nositelja projekata ugovore su potpisali ravnateljica JU Priroda ŠKŽ Anita Babačić Ajduk te gradonačelnici Šibenika i Drniša, Željko Burić i Josip Begonja.

– ‘Često možemo čuti kako je Hrvatska na začelju ljestvice zemalja po pitanju povlačenja EU sredstava. No tvrdim napredak je itekako vidljiv. Na žalost kasnimo u samom početku pune tri godine. No ova Vlada, trči i stiže na sve ono na što smo zakasnili, u suradnji sa svim gradonačelnicima i načelnicima, te Hrvatskom zajednicom županija, a ovim putem zahvaljujem se predsjedniku Šibensko kninskom županu Goranu Pauku. Tako da smo danas ovim ugovorima dosegli 4,4 milijarde eura ugovorenih projekata što je 41% od ukupne alokacije koja je Hrvatskoj na raspolaganju a to je porast od 345 % kada govorimo od 985 milijuna eura ugovorenih na početku našeg mandata.
Ovim rezultatima doprinijeli su regionalna i lokalna razina i to odgovorno tvrdim jer sa tih razina dolazi najviše projekata. Gradovi, općine i županije pripremaju tri puta više projekata nego što je dostupnih sredstava.
Za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja cijele Hrvatske, prije svega je iznimno važna ova izravna komunikacija, za koju ja duboko vjerujem da je naše ministarstvo ima, i sa SAFU-om koji najveći dio posla nosi od trenutka kada se ugovor potpiše. Mislim da smo zaista vaš partner u Vladi RH i jedino na ovakav način rada, kojeg je uveo predsjednik Vlade Andrej Plenković, tako da se dva puta godišnje sastajemo za svim županima te predstavnicima udruge gradova i općina, pripremajući sve ono što je vama na terenu bitno, možemo biti učinkoviti i brzi po pitanju povlačenja sredstava europskih fondova a prije svega kako ne bi ponavljali pogreške koje smo prije činili. Posebno se to odnosi na pogreške da po prioritetnim osima našeg najvećeg operativnog programa imamo jako puno pripremljenih projekta a nedovoljno sredstava a s druge strane ima alokacija sa puno sredstava a bez pripremljenih projekata, kazala je u Drnišu ministrica Gabrijela Žalac te iznijela podatak da se u Šibensko kninskoj županiji trenutno provode projekti vrijedni preko 782 milijuna kuna.

– ‘Danas smo potpisali ugovore vrijedne preko 50 milijuna kuna u okviru poziva za promicanje održivog razvoja prirodne baštine na dan kada obilježavamo Dan zaštite prirode i biološke raznolikosti. Predmet poziva bilo je povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima na odredištima prirodne baštine pri čemu se potiče usmjerenost projekata na razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže ‘Natura 2000′.
Po predmetnom pozivu zaprimili smo 52 projekta čiji iznosi su premašili planirana sredstva. Vrijednost im je 196 milijuna kuna pa smo odobrili povećanje sredstava na ukupno 400 milijuna kuna iz Europskog fond za regionalni razvoj s ciljem pospješivanja apsorpcije sredstava. Uzimajući u obzir veliki broj zaprimljenih projekata u natjecateljskom dijelu, postupak odabira još uvijek je u tijeku. Ukupna vrijednost sklopljena prva četiri ugovora nakon sjednice Vlade RH u Splitu početkom svibnja iznosila je 112 milijuna kuna. Današnjim potpisivanjem dosegli smo iznos od 169 milijuna kuna od čega 110,5 milijun kuna su bespovratna sredstva EU za prirodnu baštinu’, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

– ‘Sva tri projekta nastala su kao plod suradnje JU Priroda ŠKŽ s predstavnicima lokalne zajednice i Šibensko – kninskom županijom, kao osnivačem ustanove. Ovo je najbolji dokaz da zaštita prirode nije „trošak i kočnica razvoja“, kao se to često doživljava, već upravo suprotno – temelj održivog razvoja čitavog područja te podrška gospodarskom razvoju lokalnih sredina i otvaranju novih radnih mjesta, uz istovremeno saznanje da time neće biti ugrožene prirodne vrijednosti. Ovo je veliki dan za sve nas, ovo su sjajni projekti i priče kojima će revitalizirati nepravedno zanemarene predivne vrijedne lokalitete u našoj županiji kao što su Promina, Miljevci, Zlarin i kanal Sv. Ante’, kazao je župan Goran Pauk.

Druga faza Turističke valorizacije Kanala sv. Ante vrijedna je oko 26 milijuna kuna, od čega Šibensko – kninska županija sufinancira 23% iznosa. Radi se o dugo očekivanom nastavku projekta započetog uređenjem šetnice 2012. godine. Prostor nekadašnje vojarne Minerska postat će iznimno atraktivan za posjetitelje, a istovremeno će educirati o zaštićenim staništima i vrstama iz ekološke mreže NATURA 2000 i promovirati važnost očuvanja bioraznolikosti. Uz poučnu stazu za slijepe i slabovidne i čitav niz atraktivnih i edukativnih sadržaja, bit će izgrađen i prihvatni centar za posjetitelje tvrđave sv. Nikole, čija je obnova, pod budnim okom UNESCO-a, u tijeku.

Hrvatski centar Koralja na Zlarinu projekt je Grada Šibenika, vrijedan oko 24 milijuna kuna. Obuhvaća uređenje posjetiteljskog, edukativnog i istraživačkog centra, nabavu električnih ili hibridnih vozila i brojne edukativne sadržaje.

Projekt Grada Drniša „Natura Drniš“, vrijedan oko 5,7 milijuna kuna, predviđa uređenje pješačko-biciklističke staze na Promini, hostela na Miljevcima, terminala za najam bicikala, izradu aplikacija i slikovnica na temu očuvanja prirodne baštine, dječje ekološke radionice i volonterske radionice gradnje suhozida, ‘bunja’ i ‘guvna’.
– ‘Drnišu je u zadnje četiri godine odobreno 11 projekata, od toga u zadnjih 18 mjeseci devet projekata vrijednih 30 milijuna kuna. Nekoliko projekata je u postupku obrade vrijedni oko 12 milijuna kuna.  Mali gradovi poput Drniša ovise zapravo o fondovima EU za realizaciju svojih programa. Naš mali grad sa skromnim fiskalnim kapacitetom ali vrijednim zaposlenicima gradske uprave upravo je u najnovijem istraživanju Instituta za javne financije pozicioniran na visokom 13. mjestu u Republici Hrvatskoj po pitanju povlačenja sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Javna ustanova „Priroda“ Šibensko-kninske županije osim što je nositelj projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante, u ostala dva projekta uključena je kao partner i provodit će mjere praćenja životinjskih vrsta i njihovih staništa, zaštićenih u okviru ekološke mreže Natura 2000.

Osim potpisnika ugovora i župana Gorana Pauka, potpisivanju ugovora nazočili su i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić, zamjenica župana Darija Puljić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, Skradina Antonio Brajković, načelnici općina Šibensko-kninske županije, drniški gradski vijećnici, gospodarstvenici, direktori trgovačkih društava, ravnatelji ustanova i brojni drugi.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian