Miljevčani proslavili 22 godine slobode

- 23. lipnja 2014.

Foto: ArhivaViše dnevne svečanosti obilježavanje 22. obljetnice oslobađanja Miljevaca, pod pokroviteljstvom Grada Drniša i Miljevačkog sabora, nastavljene su na samu obljetnicu oslobođenja 21. lipnja u jutarnjim satima. Miljevčani su se još jednom prisjetili 21. lipnja 1992. godine, kada je započela velika akcija oslobođenja Miljevačkog platoa, kada su odlučnim udarom branitelji savladali dvije rijeke i daleko nadmoćnijeg neprijatelja koji je poražen već potkraj prvog dana akcije. Sa snagama 3 bojne /142. brigade HV u operaciju se krenulo osloncem na Nos Kalike prema Drinovcima i Ključu. Dijelovi 4 bojne 113. brigade HV čamcima se prebacilo do Visovačke brine i usmjerila svoja djelovanja prema Brištanima i Širitovcima. Jedan dio snaga usmjerili smo preko rijeke Čikole prema Kaočinama. Snage HV, iako iscrpljene prelaskom rijeke Čikole i Krke zadale su težak i odlučujući udarac jakim neprijateljskim snagama. Akcija oslobađanja Miljevaca u ljeto 1992. imala je iznimno strateško, vojno i političko značenje. Bila je to prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Odjek “Miljevačke Oluje” bio je velik u domaćoj i svjetskoj javnosti. Operacija je izvedena na ograničenom prostoru, s ograničenim snagama, protiv jakog neprijatelja na najosjetljivijem prostoru na pravcu Šibenik-Drniš-Knin.

Gostujući u našoj novoj emisiji „Spomenica „ zapovjednik ove briljantno izvedene akcije i tadašnji zapovjednik 4. bojne 113. Brigade HV, pukovnik Krunoslav Mazalin je kazao da je akcija pomno pripremana u strogoj tajnosti , te dodao:

{play}audio/krunoslav_mazalin_1.mp3{/play}

{play}audio/krunoslav_mazalin_2.mp3{/play}

U akciji je poginulo sedam branitelja, a još njih devet poginulo je u borbama od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila. Njima u spomen su i na 22.obljetnicu brojna izaslanstva kod spomen obilježja u Drinovcima zapalila svijeće i položila cvijeće. Na obilježavanju 22. obljetnice oslobađanja Miljevaca nazočili su i saborski zastupnici Franko Vidović i Ante Kulušić, izaslanstvo Šibensko- kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom, Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom, susjednih općina i gradova, predstavnici Hrvatske vojske i policije, HVIDR-e, te obitelj i prijatelji stradalih. Na Miljevcima je boravilo i izaslnstvo Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je također odao počast i položio vijenac kod spomen obilježja u Drinovcima. Potom je služena misa zadušnica u crkvi Imena Isusova, nakon koje je uslijedilo tradicionalno druženje miljevčana i branitelja.

Finale malonogometnog turnira miljevačkih sela koje je u večernjem satima trebalo biti završnica proslave 22.obljetnice Miljevačke oluje odgođeno je za narednu subotu 28.lipnja zbog tragične smrti jednog od sudionika miljevačke akcije, hrvatskog branitelja Jere Đidare.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background