Festival sira po prvi put održan na pijaci

- 23. lipnja 2014.

Zbog obnove središnjeg gradskog trga Poljane jubilarni 5.Festival sira-Drniš 2014. održan je na gradskoj tržnici u organizaciji kninskog ureda HGK za područja posebne državne skrbi u suradnji s Gradom Drnišom, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije.

Foto: Radio Drniš

Uz brojne građane Festivalu su nazočili i predstavnici gradske i županijske vlasti, gradonačelnik Josip Begonja i dožupan Zoran Smolić, kao i predsjednik Županijske gospodarske komore Petar Škender, koji su izrazili podršku organizatorima i izlagačima koji su sve brojniji. Festival je ove godine okupio 40 proizvođača ne samo sira, već i meda, maslinova ulja, vina i pršuta, ali i raznih tradicijskih rukotvorina i suvenira. Autohtonim vrstama sireva predstavili su se proizvođači iz Šibensko – kninske, te tri susjedne županije: Zadarske, Splitsko – dalmatinske i Ličko – senjske, kojima je zajednička tradicija u pravljenju sira iz mišine.

O značaju jednog ovakvog festivala gradonačelnik Drniša Josip Begonja je za Radio Drniš kazao:

{play}audio/josip_begonja_23062014.mp3{/play}

Josip Laća, voditelj kninskog ureda Hrvatske gospodarske komore,posebice je zadovoljan što uz broj proizvođača sira raste i kvaliteta ponuđenih proizvoda. Glavni je cilj ove manifestacije promocija proizvodnje sira te ostalih naših autohtonih proizvoda , a ovakve manifestacije pomažu proizvođačima da izravno predstave svoje sireve kupcima, ali i da razmjene svoja iskustva,kazao je Josip Laća u razgovoru za naš Radio i dodao:

{play}audio/josip_laca_230614.mp3{/play}

Ove godine festival ima i jednog šampiona, a to je EKO FRMA Validžić iz Oklaja. Obiteljsko gospodarstvo Validžić predstavlja se na festivalu svake godine svojim poznatim sirom iz mišine. S plasmanom nemaju problema jer sav sir se proda još prije nego što sazrije, a sazrijeva u sušenoj ovčjoj mišini punih četrdeset dana. Općenito potražnja za ovim sirom puno je veća od ponude, stoga je festival izvrsna prilika mnogim posjetiteljima da se sir kušaju i kupi.

Zlatne plakete na 5.Festivalu sira dobili su OPG Božo Dijak Knin i OPG Ankica Poljak – Glavice.

U zabavnom programu sudjelovao je gradski zbor „Neuma” i Damir Mihanović Ćubi. Tradicionalno Festival je ima i humanitarni karakter prikupljana su sredstava za Ligu protiv raka grada Drniša.

Foto: Radio Drniš


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background