Milenijska fotografija

- 9. svibnja 2016.

 

O pršutu su napisane knjige, članci, rasprave, znanstvene i povijesne studije, o njemu svi sve znaju, baš kao i o nogometu ili politici. I mi smo, sa svog drniškog aspekta više puta temetizirali pršut. Teško je govoriti jezikom znanstvenika pa spominjati organo leptička svojstva, ali pričati o guštu kad se konzumira pršut, to stvarno može svatko.

Možda nijedna namirnica nema svojevrstan socijalni značaj poput pršuta. On je jedini vjeran pratitelj obitelji i u radosti i u tuzi. Svako rođenje, krštenje, pričest, krizma, vjenčanje podrazumijeva i konzumiranje pršuta, svaka tužna prigoda poput sahrana, također. Osobno iskustvo s pršutom vrlo je znakovito.

Dok smo odrastali, pršut je bio poput obiteljskog trezora, svojevrsna dragocjenost.. Prodavao bi se da bi se nabavilo novo prase ili bilo što drugo u kući. Tako godinu po godinu i onda dođeš u fazu da sam sebi možeš organizirati menu.

Posljednjih godina, i tu se nećemo ponavljati, napravljeni su krupni pomaci u brendiranju pršuta, sve do stjecanja naziva “Drniški pršut”. U tom brendiranju čini se valjanom ideja o spomeniku pršutu. Stvar je struke da odredi kakav, koliki i gdje, ali mislim da bi to brzo postalo mjesto gdje bi se svi putnici namjernici, a i mi domicilni, željeli makar fotografirati.

U prilog ovakvog promišljanja pršuta i svega oko pršuta, govori i zapažen interes koji je pobudilo snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana, 513.-te po redu, s radnim naslovom “Drniški pršut”, 5. svibnja. Helikoptersko snimanje, narodne nošnje naših KUD-ova, mnoštvo mladih, djece i srednjoškolaca svjedočilo je da se dešava nešto lijepo. Zaista je i bilo. Prekrasna fotografija, veliki broj ljudi okupljenih u formi pršuta s vidnim natpisom Drniš, a u pozadini nikad ranije viđena helikopterska vizura našega Grada. To može biti prelijep suvenir i podsjetnik na Drniš za sve koji ga vole i koji u njega navrate. Sve su to lijepo popratile i glavne televizijske kuće u Hrvatskoj. Ono što je začinilo sve, bila je podjela sendviča s pršutom za sve nazočne. Kakva bi to bila fešta pršuta a bez pršuta !?

Meni osobno bilo je izuzetno drago što sam bio mali djelić ove prekrasne prigode.

D r n i š a n a c 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian