Kamen na kamenu ovu subotu donosi: Velike štete na nasadima prominskih vinara

- 6. svibnja 2016.

Foto: Marija Lojić

Mraz i niske temperature koje su pogodile naše područje od 21. do 28. travnja prouzročile su velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima zbog čega je šibensko kninski župan Goran Pauk proglasio elementarnu nepogodu i to za područja Grada Drniša, Grada Skradina te Općina Promina, Ružić i Unešić.

Među onima koje je najviše pogodila ova elementarna nepogoda su vlasnici vinograda i to posebice na području Općine Promina.
Jedan od njih je vinar i predsjednik Udruge vinara Debit Ivan Bilandžija koji je o posljedicama mraza na svojim nasadima kazao: „Još je teško procijeniti štetu ali određene sorte imaju sto posto štetu, druge oko pedeset posto štete [..]Sigurno će se moći nešto spasiti. Određene sorte poput lasin je oštećen sto posto, da li će išta od njih biti pokazat će vrijeme. Domaće sorte pretrpjele su veću štetu nego uvozne”.

Jedan od većih proizvođača vina na području Promine, Stipe Knežević na 4 hektara ima negdje oko 20 tisuća loza u nekoliko nasada. On nam je kazao kako se šteta na njegovim nasadima od posljedica mraza kreće od 50 posto na više. Na pitanje što dalje, odgovara:
„Sada nastavljamo raditi intenzivnije. Pokušat ćemo iz biljke izvući što više, ne zbog ploda već pokušati biljku spasiti i pripremiti za narednu godinu.” Što se tiče pomoći od države kazao je kako ne gaji nikakve iluzije u tom pravcu s obzirom na velike štete i u drugim županijama: „Ako kakva pomoć dođe dobro dođe, ako ne hvala Bogu”.

Foto: Marija Lojić

Među vinarima koji su pretrpjeli najveću štetu na vinovoj lozi je Marinko Jakšić iz Mratova. On je na 3 tisuće loza koliko posjeduje pretrpio stopostotnu štetu. „Ne znam što bih rekao, još sam u šoku, ali polako planiramo što dalje[…] Vinograd radimo isto kao da je pun grožđa, međutim berbe neće biti”, kazao je za Radio Drniš Marinko Jakšić.

Za vinara Petra Cotu 19 tisuća panja loze na 5 hektara jedini je izvor prihoda:
„Naši vinogradi su pogođeni više od pedeset posto. Stanje je takvo da se vinogradi neće oporaviti naredne dvije-tri godine. Ove godine urod teško da će netko dočekati, a dogodine ako se spasi loza bit će dobro. Sada ćemo raditi dalje kao i dosad, a ostalo u Božje ruke.”

Anđelko Perić sa 16 tisuća loza pretrpio je prema vlastitoj procjeni oko 70 posto štete. „Sortu lasin je odnijelo u potpunosti, dok je u manjoj mjeri štetu pretrpjela sorta syrah i maraština”, kazao je Perić.

prominski vinari5

A za područja za koja je proglašena elementarna nepogoda podsjećamo da zaključno do 12. svibnja općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta trebaju sastaviti izvješća s procjenom ukupne štete te ga dostaviti županijskom povjerenstvu, a prve procjene poljoprivredne štete trebaju unijeti u Registar šteta u poljoprivredi – priopćeno je iz ureda Šibensko kninskog župana Gorana Pauka. Rok za prijavak konačne i potpune štete je 50 dana.

Za Grad Drniš štete poljoprivrednici mogu prijaviti Katici Mazalin u Upravnom odjelu za poljoprivredu dok stanovnici Općine Promina koji su pretrpjeli štetu od elementarne nepogode na svojim posjedima prijavljuju Općinskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda putem Jedinstvenog upravnog odjela Općine Promina najkasnije do 11. svibnja.

Emisiju Kamen na kamenu poslušajte sutra (7. svibnja) u 13.30 sati u programu Radio Drniša.

Foto: Marija Lojić


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian