Meteorit pao na područje zaleđa, organizira se potraga

- 10. ožujka 2021.

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, i to kako tvrde na područje Grada Drniša. Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže.

Prilično je izvjesno da je meteor “preživio” pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom.

Kako su objasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine.

Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega. – Izgaranje meteora počne na otprilike 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se “ugasi”.

Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se “tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao – pojasnili su u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

– Što se tiče područja gdje je pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka o Sunčevu sustavu – kažu u HMM-u.

Hrvatski astronomi imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

– Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni.

U potragu za meteoritom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian