Krenula utrka za europaralmentarce

- 21. ožujka 2013.

eu2Započela je i izborna promidžba za izbor hrvatskih predstavnika u europskom parlamentu koja će trajati sve do 12. travnja u ponoć,kad nastupa izborna šutnja.
Za 12 mjesta u Europskom parlamentu u utrku je krenulo 28 lista sa 336 kandidata .Na ovim prvim izborima za Europski parlament što će se održati 14. travnja ,sudjeluje čak 40 stranaka, 19 samostalnih stranaka i osam koalicija, te jedna kandidacijska lista grupe građana. Ukupno je 129 kandidatkinja, a 207 kandidata. Ukupan prosjek starosti kandidata je 46,22 godine. Najmlađi kandidat, odnosno kandidatkinja ima 23 godine, najstariji kandidat 80.
Jedini kandidat s adresom na ovom području je načelnik Općine ProminaPaul Cota koji se nalazi na desetom mjestu liste HSP.
DIP je predstavio i predložak glasačkog listića. To je pojačani A2 format koji pokriva svih 28 lista. Građanima će biti podijeljeni i edukativni letci, a predstavljen je i promotivni spot rađen u suradnji s Ministarstvom uprave koji objašnjava glasačka prava i proceduru.

Cijela zemlja bit će jedna izborna jedinica, a 12 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Bruxellesu i Strasbourgu izabrat ćemo proporcionalnim sustavom s otvorenim listama.
Da bi se ostvario mandat, bit će potrebno prijeći izborni prag od pet posto. Do sada smo, glasovali po proporcionalnom sustavu u kojem su ponuđene liste bile zatvorene ili zaključane. Na zatvorenim listama su unaprijed bili posloženi kandidati od prvog mjesta nadalje koje je odredilo stranačko vodstvo. Od europskih izbora nam se pruža mogućnost da izaberemo osobu koja se niže nalazi na listi. Na listićima će se moći glasati i za listu i kandidata ili samo kandidata s liste.Otvorene liste vežu se uz sustav glasovanja u kojem svaki birač ima više glasova. Na ovim izborima za Europski parlament preferencijsko glasovanje neće biti obavezno. Dakle, daju li birači glas samo kandidatu, automatski će ići i stranci, a zaokruže li dva kandidata, glas ne ide nikome.
Građani do 3. travnja moći će se obaviti uvid u popis birača. Oni koji nemaju važeće osobne iskaznice do tog datuma trebali bi podnijeti zahtjev za izdavanjem nove, a ukoliko netko na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta može u nadležnom uredu reći gdje će biti i tamo će biti na popisu birača.
Zainteresirane osobe za obavljanje dužnosti predsjednika, odnosno zamjenika biračkih odbora mogu se javiti drniškom Gradskom izbornom povjerenstvu svakog radnog dana od 8 do 14 sati , zaključno sa 26.ožujkom 2013.
Političke stranke sukladno stranačkom sastavu tekućeg saziva Hrvatskog sabora temeljem Zakona i izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament , dužne su također do 26. ožujka do 24 sata odrediti članove pojedinih biračkih odbora, navodi se u priopćenju Gradskog izbornog povjerenstva.
Po dva člana biračkog odbora i njihove zamjenike određuju većinske i oporbene političke stranke .Ukoliko političke stranke ne dostave imena članova i zamjenika članova biračkih odbora ,Gradsko izborno povjerenstvo će samo odrediti članove biračkih odbora sukladno odredbama spomenutog zakona , stoji ovom priopćenju drniškog Gradskog izbornog povjerenstva.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian